Türkiye ve Rusya istihbarat paylaşıyor

Rus menşeli İzvestiya gazetesine göre, Rusya ve Türkiye istihbarat bilgisi paylaşımına dair anlaşma sağladı. Türkiye, içinde İran ve Suriye'nin de bulunduğu bir istihbarat havuzuna dahil oldu.

Abone ol

DUVAR - Rus menşeli İzvestiya gazetesi Rusya ve Türkiye'nin istihbarat bilgisi  paylaşımına dair anlaşmaya vardığını duyurdu.

İzvestiya gazetesi, iki devlet arasındaki uzlaşmanın 10 Ekim'de Putin'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında sağlandığını iddia ediyor. Rus delegasyonu içinde bulunan Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov Türk mevkidaşı Hulusi Akar'la da bir araya geldi. "Fırat Kalkanı operasyonu sırasında Türk asker için yararlı olabilecek istihbarat bilgilerinin Türkiye'ye verilmesine ilişkin anlaşmaya vardı" ifadelerini kullanan kaynak, "Taraflar, tam olarak hangi bilgilerin paylaşılacağını ve bu bilgilerin nasıl bir formatta verileceği konularını da tartıştı" diye ekledi.

TÜRKİYE, SURİYE, İRAN AYNI  İSTİHBARAT HAVUZUNUN İÇİNDE

Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin savunma komitesi başkan yardımcısı Frants Klintseviç de İzvestiya'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kamuoyuna ilan etmeden Rusya, Suriye, Irak ve İran'ın oluşturduğu istihbarat paylaşım havuzuna dahil olduğunu söyledi.

Türk tarafına, telsiz telefonlarla yapılan görüşmelerin frekansları ele geçirilerek edinilen istihbarat ile uydu ve hava araçlarıyla elde edilen istihbarat bilgilerini verdiklerini açıklayan Klintseviç, 'Türklerin çok etkili istihbarat servisleri ve Suriye'de de iyi ajanları bulunduğunu' vurguladı. Türkiye'nin de Rusya'yla bilgi paylaştığını ifade etti.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Klintseviç şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye bir NATO ülkesi olsa da darbe girişimi onu çok gücendirdi, ki bazılarına göre bu darbe girişiminde Batılı süper güçler rol oynamış olabilir. Nitekim Erdoğan ve Türk hükümeti Rusya ile ilişki kurabileceklerini anladı."