Türkiye ve Yunanistan'dan karşılıklı hava sahası ihlali suçlamaları

Yunanistan ve Türkiye birbirlerini hava sahası ihlali yapmakla suçluyor. Atina'nın protesto notası vermesine tepki gösteren Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na "NATO'nun uyumunu baltalıyor" tepkisi geldi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanlıkları yaptığı açıklamalarda karşılıklı olarak hava sahası ihlalleri suçlamalarında bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye ait iki savaş uçağının hava sahasını ihlal ettiğine dair resmi protesto vermesinin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Bakanlık sözcüsü Tanju Bilgiç, "Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçaklarının 16 Mayıs'ta Gökçeada’nın batısında ve 17 Mayıs'ta Enez’in batısında Türk hava sahasını ihlal ettiğini" belirtti.

Açıklamada, "Yunanistan, bir kez daha kendi tahrikkar eylemleriyle başlattığı gerginliği kullanarak uluslararası kamuoyunun algısını ülkemize karşı şekillendirmeye çalışmaktadır. Bu çerçevede, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının 20 Mayıs tarihli açıklamasında ülkemize yönelttiği mesnetsiz iddia ve ithamları külliyen reddediyor, hava sahamıza yönelik Yunan ihlallerini kuvvetle kınıyoruz" denildi.

'NATO'NUN UYUMUNU BALTALIYOR'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu açıklamaya yanıt verdi. Açıklamada, "Son zamanlarda bir gün içinde Yunan topraklarında 42 üst uçuş gerçekleştiren ve Yunanistan'ı BM Sözleşmesi'nin temel ilkelerini ihlal ederek savaşla tehdit eden bir ülkenin Yunanistan'ı provokatif eylemlerle suçlaması bir tezatlık oluşturuyor. Türkiye, eylemleriyle bir kez daha bölgesel güvenlik ve istikrarın yanı sıra kritik bir noktada NATO'nun uyumunu da baltalıyor" ifadeleri yer aldı. 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye ait iki savaş uçağının Yunanistan'ın hava sahasını ihlal ettiğini belirterek Atina'daki Türk Büyükelçiliğine cuma günü protesto notası vermişti. Protestoda Türkiye savaş uçaklarının yasa dışı olarak Yunanistan hava sahasına girdiği ve Dedeağaç'ın 2,5 deniz mili yakınına yaklaştığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)