'Türkiye yeni mültecilere hazır değil'

Halep'in doğusunda yaşanan tahliyeler nedeniyle, olası göç hareketine karşı çadırlar kuruluyor. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih, Türkiye'nin yeni bir göç hareketine hazır olmadığını söylüyor.

Abone ol

DUVAR - Halep'in doğusunda yaşanan tahliyelerin ardından, olası göç hareketine karşı Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bin kişilik çadır kent kuruluyor. Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarındaki Hac Konaklama Merkezi'nde yapılan çalışmalarla, 112 metrekarelik 18 çadırın kurulumu gerçekleştirildiği söylentileri üzerine, Türkiye'deki mülteciler konusu tekrar gündeme geldi.

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih'e Türkiye'nin yeni bir göç hareketine hazır olup olmadığını sorduk. Salih, Türkiye'deki AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) kamplarının yeni bir mülteci akınına hazır olmadığını söylüyor. Salih, bunun gerekçesini de şöyle açıklıyor: ''AFAD, Kızılay, İHH (İnsani Yardım Vakfı) ile beraber bir çadır kampanyası başlattılar. Eğer mülteci konusunda hazır olsalardı bunu yapmazlardı.''

'BÜTÜN MÜLTECİLER AFAD'A BAĞLANACAK'

Sivil toplum kuruluşları ve devletin mültecilerle ilgili çalışmalarının yetersiz olduğunu belirten Salih, "Bütün mültecileri AFAD’a bağlayacaklar duyumunu aldık. Bugüne kadar AFAD mültecilerle kamp dışında alakadar olmuyordu ama sanırım bundan sonra yeni bir projeyi hayata geçirecekler. Bu konuda mültecilerden fikir almak için bir anket yapılıyor. Bunu olumlu bir gelişme olarak görebiliriz" dedi.

AFAD kamplarının yeni bir mülteci akınına hazır olmadığını savunan Salih, "Çünkü şu anda AFAD, Kızılay, İHH ile beraber bir çadır kampanyası başlattılar. Eğer hazır olsalardı bunu yapmazlardı. STK’ların çalışması bu konuda yeterli değil çünkü çok ağır bir yük. Ama kendi güçleri çerçevesinde ellerinden gelen yardımı yapıyorlar” şeklinde konuştu.

'ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRİLMELİ'

Türkiye'de yaşayan mültecilere karşı nefret söylemlerinin olduğunu söyleyen Salih, buna rağmen Türkiye halkının mültecilere bakış açısının iyi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin yeni bir mülteci dalgası karşısında büyük sorunlar yaşanacağı ifade eden Muhammed Salih, "Çocukların eğitim sorunları zaten vardı ama yeni gelecek olan mülteci dalgasıyla birlikte bu sorun daha da artacak. İş, eğitim sağlık ve dil konularında yeni çalışmalar yapılması ve proje üretilmesi gerekir. Bununla birlikte, entegrasyon çalışmalarının da bir an önce hayata geçirilmesi oldukça önemli olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

'CAN KURTARMAK İÇİN İYİ YAŞAMAK İÇİN KÖTÜ'

Türkiye'ye daha önce gelen mültecilerin sorunlarının hâlâ çözülemediğini aktaran Salih, "Yeni gelecek olanlar için de her şey sorun olacaktır" diyor.

Özellikle kimlik konusunun ciddi bir mesele olduğunun altını çizen Salih, yabancılar şubesi önünde izdiham olduğunu ve mültecilerin çoğunluğunun ilk kaydının yapılmadığını belirtti. 6 ay önce kayıt numarası almış olmasına rağmen kimlik alamayan mülteciler olduğunu dile getiren Salih, şunları söyledi:

"Göç idaresinde kimliksiz kalan mülteciler de çoğunlukta. Hastane için bize başvuruyorlar. Acaba bu yük, bu sorunlar yeni bir dalga gelirse ne olacak? Yeni bir mülteci dalgasına karşılık, yerleşme ve barınma konularında hiçbir hazırlık yapıldığını sanmıyorum. Mevcut mülteciler bile 2-3 aile bir arada kalıyor. Yeni gelenler nerede kalacak ? İHH yeni gelenler için sınırda, bir tarlada çadır kurmaya çalışıyor. Alt yapısı var mı, elektrik, su var mı? Ben böyle bir hazırlık görmüyorum. Bir de her şeyden öte mevcut gelenler için zaten iş yok. Bu da ayrı bir yük olacak. Bu durumu şöyle açıklayabiliriz: Can kurtarmak için iyi, ama yaşamak için kötü.”