'Türkiye yeni saldırılara hazırlıklı olmalı'

Gaziantep’te katliamla sonuçlanan düğün bombalanmasının yankıları sürerken, IŞİD hakkındaki tartışmalar da yoğun bir şekilde devam ediyor. Medyascope.tv’den Ruşen Çakır, “On soruda Gaziantep katliamı” başlıklı bir yazıyla konuya açıklık getirme girişiminde bulunan isimlerden biri oldu.

Abone ol

DUVAR - IŞİD’in adı ilk duyulduğu zamandan itibaren örgütün yol açabileceği tehlikelere dikkat çeken kalemlerden biri olan Ruşen Çakır’ın yazısından bazı başlık ve bölümleri aktarıyoruz.

1. Kim yaptı?

Tabii ki IŞİD. Nitekim saldırının hemen ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere yetkililer IŞİD’in adını telaffuz ettiler.

2. IŞİD tek başına mı yaptı?

Herhalde.

Türkiye’de yetkililerin ve onlara inanan kamuoyunun ciddi bir bölümünün IŞİD’i tek başına bir şey yapamaz bir örgüt gibi görmeye ve göstermeye çalışmasının siyasi kaygılar dışında hiçbir makul açıklaması yok. Mutlaka benzer yapıların tümünde söz konusu olduğu gibi IŞİD de birtakım odakların etkisine açık olabilir, bazı durumlarda farklı odaklarla işbirliğine de gidebilir, ancak örgütün faaliyetlerine baktığımız zaman esas olarak kendi başına ve kendi gündemine göre hareket ettiğini görüyoruz.

3. IŞİD Türkiye’de iç savaş mı çıkarmak istiyor?

Muhtemelen. Ama Gaziantep saldırısının ilk ve esas hedefinin iç savaş provokasyonu olduğunu söylemek abartılı olur.

(...)

6. IŞİD Gaziantep’te özel olarak Kürtlerin düğününü mü seçti?

Evet. Bu katliamın esas hedefinin Kürtler ve Kürt hareketi olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda Gaziantep katliamını, Diyarbakır HDP mitingi, Suruç, Ankara Garı katliamlarıyla birlikte değerlendirmek gerekir. Bu saldırının öncelikli amacının Menbiç’in intikamını almak olduğuna inanıyorum.

(…)

Bu arada IŞİD saflarında hatırı sayılı ölçüde Kürdün (ki çoğu Türkiye’den) bulunduğunu, Türkiye’deki saldırıların çoğunun bunlar tarafından yapıldığını (belki Gaziantep’te de öyle olmuştur) biliyoruz. Ancak onlar için Kürtlük birincil kimlik olmaktan çıkmış durumda; hatta Kürt kimliğini öne çıkartanlara daha fazla düşmanlık besleyebiliyorlar.

8. IŞİD saldırıları sürer mi?

Muhtemelen. Öncelikle Kürtlere ve Kürt hareketine yönelik saldırıların devam edeceğini ve siyasi yönü daha güçlü olan hedeflerin gözetileceğini düşünebiliriz. Öte yandan Ankara’nın Suriye politikasındaki değişikliklere ve Cerablus’ta yaşanacaklara bağlı olarak tüm Türkiye’yi hedef alacak stratejik IŞİD saldırılarına da hazırlıklı olmak gerekir.

9. IŞİD bu saldırıları nasıl yapabiliyor?

Kolaylıkla. IŞİD defalarca saldırdı ama Türkiye’deki örgütlenmesi ciddi ölçüde zarar görmedi. Kaldı ki Gaziantep IŞİD’in Türkiye’deki başkenti gibi görülüyor. İlginçtir, daha IŞİD ortada yokken, Suriye iç savaşı bile patlak vermemişken Gaziantep Irak’taki El Kaide örgütlenmesi için son derece stratejik bir kentti.

10. IŞİD’e karşı ne yapmalı?

Çok şey yapmalı. Öncelikle IŞİD’i başlı başına tüm Türkiye ve bölge için öncelikli bir tehdit olarak ele almalı. Bu olursa gerisi gelir. Ama henüz bu noktanın çok uzağındayız…

Yazının tamamı