'Türkiye yerli kömürü Çinli işçiyle çıkarıyor'

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, istihdam seferberliğinin başlatıldığı bir dönemde Türk vatandaşlarının işten çıkarılıp yerine Çinli işçi alındığını belirterek, “Yerli kömürü Çinli işçiyle çıkarıyorlar” dedi.

Abone ol

ANKARA - TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Amasra’da yer altında çalışan ve çalışma süreleri 3 ile 9 yıl arasında değişen 28 maden işçisinin işine “işgücü fazlalığı” gerekçe gösterilerek son verilmesine TBMM Genel Kurulu’ndan karşı çıktı.

HEMA’nın 2005 yılında devlete ait Amasra B sahasına rödovans karşılığında kömür çıkarmak için geldiğini hatırlatan Yalçınkaya, şirketin o günden günümüze kadar devlete taahhüt ettiği kömürü çıkarmak yerine termik santral kurma peşinde koşturduğunu hatırlattı. Yalçınkaya, “3 bin yıllık tarihi ve doğal güzellikleriyle yeryüzü cenneti olan bu bölgede yaşayan vatandaşların termik santrale yönelik tepkisini azaltmak için de 11 bin kişiye iş vereceği, istihdam yaratacağı yalanını söyledi. Ancak aradan geçen 12 yılda, bir kürek kömür çıkarmak şöyle dursun, sürekli oyalama taktikleriyle başka amaçların peşinde oldu” dedi.

'SON MAĞDURLAR 28 SENDİKALI İŞÇİ'

Yalçınkaya, şirketin bu süre içinde taahhütlerinin hiçbirini yerine getirmediğini, devleti milyarlarca lira zarara uğrattığını belirterek, “Ne zaman ki, kurmak istediği termik santral için ‘ÇED olumlu’ kararını aldı, asıl niyeti işte o gün ortaya çıktı. Hemen işçi kıyımına başladı. 1 senede yaklaşık 100’e yakın işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanların son mağduru ise 28 sendikalı işçi oldu. Bünyesinde yıllardır çalışan, verilen işleri harfiyen yapan ve işinin ehli olmuş bu işçilere ‘Size verecek işim yok, iş gücü fazlasısınız’ diyerek işten attı” diye konuştu.

ÇİNLİ İŞÇİLER İŞE ALINDI

İşten çıkardığı 28 işçiye “Size yaptırabileceğim iş yok” diyen şirketin 50 Çinli işçiyi işe aldığını vurgulayan Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim vatandaşımıza “sana verilecek işim yok, işgücü fazlam var” diyen anlayış, ne hikmetse Çin’li işçiye iş yaratabiliyor. Onları çalıştırabiliyor. Bu firma, Sayın Cumhurbaşkanı’nın, istihdam seferberliğini başlattığı ‘İşsizliği gümbür gümbür aşağı çekmeliyiz’ dediği bir dönemde gümbür gümbür Türk işçisini işten çıkarıyor, Çinli işçileri iş başı yaptırıyor. Halen bu şirket bünyesinde 300 kadar Çin’li işçi çalışıyor. Her geçen gün Çinli işçi sayısı artmaya devam ediyor. Yani bölgeye yerli kömür çıkaracağım diye gelen bu firma, yerli kömürü yerli işçiyle değil, Çinli işçi ile çıkarmanın hazırlığını yapıyor.”

İktidarın, şirketin her sorununu çözmek için canla başla çalıştığını, bir dediğini iki etmediğini belirten Yalçınkaya, “Bunu anlamak mümkün değil! İstihdam seferberliği döneminde vatandaşlarımızı işten çıkaran bu şirketin yaptıklarına daha ne kadar göz yumulacak? Daha ne kadar sessiz kalınacak? Daha ne kadar görmezden gelinecek?” diye sordu.

İŞÇİLER PARTİ YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

HEMA’nın işine son verdiği işçiler, TBMM ve CHP Genel Merkezi’ndeydi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ile görüşen işçiler karşı karşıya kaldıkları mağduriyetleri aktardılar. Daha sonra CHP Genel Merkezi’ne de giden işçiler; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sorunları anlattı. CHP lideri Kılıçdaroğlu işçilerin işe dönmesi için yetkililere konuyu aktarma sözü verdi.