'Türkiye'de asgari ücret düşük değil diyen Şimşek'e katılıyor musunuz?'

DEM Parti'li Gülderen Varli, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'a, "Türkiye'de asgari ücret düşük değil diyerek açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na katılıyor musunuz?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, tasarruf tedbirlerine karşın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcamalarının arttığına dikkat çekerek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a "Aldığı emekli maaşı ile 'aylardır et yiyemiyorum' diyen yurttaş ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın iddiaya göre 6 aylık harcamasının toplum tarafından ‘izahı değil mizahı yapılırken’ bakanlık olarak yansıyan tabloya ilişkin bir açıklamanız olacak mı? diye sordu.

Bakan Göktaş'a, "Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde, Türkiye'de asgari ücret düşük değil" diyerek açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na katılıyor musunuz?" diye soran Varli, verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye de bir yandan yaşanan ekonomik kriz devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı tasarruf tedbirlerini uygulamaya başladıklarını belirtmiştir.  Diğer yandan yaşanan krize karşı asgari ücrete ilişkin sorulara da "Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde, Türkiye'de asgari ücret düşük değil" diyerek açıklama yapmıştır. Hazine ve Maliye Bakanı basına yansıyan bu açıklamalardan sonra Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin yaptığı açıklamada; açlık sınırının mayıs ayına göre 648 lira daha arttığını ve 20 bin 574 liraya çıktığını, yoksulluk sınırının ise 2 bin 64 lira artarak 61 bin 417 liraya yükseldiğini açıklamıştır. Yılın ilk altı aylık döneminde ise açlık sınırı 4 bin 91 lira, yoksulluk sınırı ise yüzde 14 bin 580 lira arttığı yapılan açıklamada yer almıştır.

Açıklanan tasarruf paketi, geçinemeyen yurttaşlar ve açlık sınırının asgari ücretin üstünde olmasına rağmen bazı kurumların yaptığı harcamalar da gündemden düşmemektedir. Masraf ve tasarruf konusu söz konusu olurken yaptığı harcamalarla gündemden düşmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2024 yılının ilk çeyreğinde 31,8 milyar TL’lik, ilk altı ayında ise 19,1 milyar TL harcama gerçekleştirdiği basına da yansımıştır. Merkezi bütçe kalemleri incelendiğinde neredeyse tüm bakanlıklardan daha fazla bütçe ayrılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dört ayda yaptığı harcama günlük 265 milyon 284 bin TL’ye denk gelmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın basına yansıyan, harcama iddiaları ile beraber ülkede emekli, dul ve yetim maaşlarına yapılan zam oranları açlık sınırının çeyreğine bile denk gelmemektedir. Aldığı maaşla geçinemediğini belirten emeklinin maaşına göre belirlenen dul ve yetim maaşı yurttaşların ifadelerine göre haftalık mutfak masrafına bile yetmemektedir. 2024 yılı ocak ayı zamlı dul ve yetim maaş tablosuna göre; yüzde 25 hissesi olan bir yurttaş 2.500 TL, yüzde 50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş almaktaydı.

Açıklanan yeni Temmuz zammı ve TÜİK enflasyon oranı kapsamında yüzde 25 hissesi olan bir vatandaşın 3.118, yüzde 50 oranında hissesi olan bir kişinin 6.236 TL, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişinin ise 9.354 TL alacağı basına yansıyan rakamlar arasındadır.”

'GEÇİNEMİYORUZ DİYEN YURTTAŞLARA İLİŞKİN BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?'

Gülderen Varli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

“Bakanlığınız tarafından emekli, dul ve yetim maaşları ile geçinemiyoruz diyen yurttaşlara ilişkin bir çalışmanız var mı?

Ekonomik krizden dolayı tasarruf tedbirlerini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı ve emekli, dul ve yetimlerin maaşını belirleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak sokakta geçinemiyoruz diyen yurttaşların farkında mısınız?

Aldığı emekli maaşı ile aylardır et yiyemiyorum diyen yurttaş ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın iddiaya göre 6 aylık harcamasının toplum tarafından ‘izahı değil mizahı yapılırken’ bakanlık olarak yansıyan tabloya ilişkin bir açıklamanız olacak mı?

Açlık sınırının aydan aya arttığı Türkiye’de bakanlığınız tarafından yurttaşların yaşam hakkının gasp edildiğinin farkında mısınız?

"Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde, Türkiye'de asgari ücret düşük değil" diyerek açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na katılıyor musunuz?

Var olan ekonomik krizle beraber emekli, dul ve yetim maaşlarına ilişkin yaşanan gerçek enflasyona göre düzenleme yapılmamasının gerekçesi nedir?”

Emekli, yetim dul ve asgari ücrete halka yansıyan ekonomik kriz verilerine göre zam yapılmazken her gün farklı kalemlerde yer alan tüketim ürünlerine neden zam yapılmaktadır? Aile Sosyal ve Hizmetler Bakanlığı olarak buna dair sessiz kalmanızın gerekçesi nedir?"