Türkiye'de iki buçuk ayda 1179 kişi öldürüldü

CHP'nin hazırladığı rapora göre, 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki iki buçuk aylık dönemde en az bin 179 kişi yaşamını yitirdi.

Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında ortaya çıkan hak ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre 15 Temmuz - Ekim arasında Türkiye’de en az bin 179 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi.

Raporda yer alan tespitler şöyle:

Temmuz-Ekim ayları arasında, yargısız infaz, dur ihtarı, rasgele ateş açma olayları sonucu en az 27, faili meçhul cinayetler sonucu en az 2, çatışma atıkları, askeri mühimmat ve mayın patlaması sonucu en az 5, yasadışı örgüt saldırıları sonucu en az 109, sivil çatışmalar sonucu en az 4, silahlı çatışmalar sonucu en az 365, cezaevi yönetiminin ihmalleri sonucu en az 2 (ayrıca 3 kişi FETÖ/PDY Soruşturması sırasındaki tutuklulukta), kadın cinayetleri sonucu en az 85, Nefret cinayetleri sonucu en az 4, iş cinayetleri sonucu en az 510, çocuk yaşam hakkı ihlalleri sonucu en az 63, şüpheli asker ölümleri sonucu en az 3 kişi yaşamını kaybetti.

17 KADIN, 15 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Temmuz ayında 17 kadın, erkek şiddeti sonucu öldürülmüş; 1 kişi nefret cinayeti sonucu yaşamını kaybetti. En az 15 çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. (Yargısız infaz sonucu en az 1, silahlı çatışma sonucu en az 1, çatışma atıkları ve askeri mühimmat, mayın patlaması sonucu en az 1, iş cinayetleri sonucu en az 12 çocuk…)

Temmuz ayı içinde 1 asker şüpheli biçimde hayatını kaybetti.

AĞUSTOS ‘da 528 YAŞAM HAKKI İHLALİ

Ağustos ayı boyunca gerçekleştiği tespit edilebilen yaşam hakkı ihlali sayısı en az 528.

Yargısız infaz, dur ihtarı, rasgele ateş açma olayları sonucu en az 5; faili meçhul cinayetler sonucu en az 1; kara mayınları (çatışma atıkları, askeri mühimmat ve mayın patlaması) sonucu en az 1; yasadışı örgüt saldırıları sonucu en az 104; silahlı çatışmalar sonucu en az 141 kişi Ağustos ayı içinde yaşamını kaybetmiştir.

Önlenebilir sebeplerle meydana gelen iş kazaları sonucu en az 199 işçi yaşamını kaybetmiştir.

Ağustos ayında 33 kadın erkek şiddeti sonucu öldürülmüş; 2 kişi nefret cinayeti sonucu yaşamını kaybetmiştir.

En az 40 çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. (Yasadışı örgüt saldırısı sonucu en az 35, yargısız infaz sonucu en az 1, çatışma atıkları ve askeri mühimmat, mayın patlaması sonucu en az 1, iş cinayetleri sonucu en az 3 çocuk…)

Ağustos ayı içinde 2 asker şüpheli biçimde yaşamını kaybetmiştir.

EYLÜL AYINDA 35 KADIN CİNAYETİ

Eylül ayı boyunca gerçekleştiği tespit edilebilen yaşam hakkı ihlali sayısı en az 362’dir.

Yargısız infaz, dur ihtarı, rasgele ateş açma olayları sonucu en az 15; kara mayınları (çatışma atıkları, askeri mühimmat ve mayın patlaması) sonucu en az 1; yasadışı örgüt saldırıları sonucu en az 1; silahlı çatışmalar sonucu en az 124 kişi Eylül ayı içinde yaşamını kaybetmiştir.

Önlenebilir sebeplerle meydana gelen iş kazaları sonucu en az 177 işçi yaşamını kaybetmiştir.

Eylül ayında 35 kadın erkek şiddeti sonucu öldürülmüş; 1 kişi nefret cinayeti sonucu yaşamını kaybetmiştir.

En az 8 çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. (Yargısız infaz sonucu en az 4, çatışma atıkları ve askeri mühimmat, mayın patlaması sonucu en az 1, iş cinayetleri sonucu en az 3 çocuk…)

Eylül ayı içinde şüpheli biçimde yaşamını kaybeden askerlere yönelik veriye ulaşılamamıştır.

510 İŞ CİNAYETİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre, Temmuz-Ekim ayları arasında “önlenebilir sebeplere rağmen” en az 510 işçi yaşamını kaybetmiştir.

Temmuz ayında en az 134; Ağustos ayında en az 199; Eylül ayında en az 177 işçinin yaşam hakkı ihlal edilmiştir.

Medya ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla erişilebilen verilere göre Temmuz-Ekim ayları arasında en az 4 kişi nefret cinayeti sonucu yaşamını kaybetmiştir.

Temmuz ayında en az 1; Ağustos ayında en az 2; Eylül ayında en az 1 kişi nefret cinayeti sonucu yaşam hakkı ihlaline uğramıştır.

Medya ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu aracılığıyla erişilebilen verilere göre Temmuz-Ekim ayları arasında -en az- 85 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını kaybetmiştir.

Temmuz ayında en az 17; Ağustos ayında en az 33; Eylül ayında en az 35 kadın erkek şiddeti sonucu yaşam hakkı ihlaline uğramıştır.

Temmuz-Ekim ayları arasında önlenebilir sebeplerle -en az- 63 çocuk yaşamını kaybetmiştir.

Türkiye’de çocuklar, yasadışı örgüt saldırısı, yargısız infaz, silahlı çatışma, çatışma atıkları, askeri mühimmat ve mayın patlaması, kamu görevlilerinin ihmalleri

Temmuz ayında yargısız infaz sonucu en az 1 çocuk; silahlı çatışma sonucu en az 1; çatışma atıkları, askeri mühimmat ve mayın patlaması sonucu en az 1 ve iş cinayetleri sonucu en az 12 çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Temmuz 2016’da sözü edilen sebeplerle toplam -en az- 15 çocuk ölmüştür.

Ağustos ayında yasadışı örgüt saldırısı sonucu en az 35; yargısız infaz sonucu en az 1; çatışma atıkları, askeri mühimmat ve mayın patlaması sonucu en az 1 ve iş cinayetleri sonucu en az 3 çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Ağustos 2016’da sözü edilen sebeplerle toplam -en az- 40 çocuk ölmüştür.

Eylül ayında yargısız infaz sonucu en az 4; iş cinayetleri sonucu en az 4 çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Eylül 2016’da sözü edilen sebeplerle toplam -en az- 8 çocuk ölmüştür.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Vicdani Ret Derneği verilerine göre, Temmuz-Ekim ayları arasında -en az- 3 kişi zorunlu askerlik sırasında şüpheli biçimde hayatını kaybetmiştir.

Temmuz ayında 1; Ağustos ayında 2 kişi zorunlu askerlik sırasında şüpheli biçimde yaşamını kaybetmiştir.