Türkiye'de Newroz: Kara rağmen Newroz ateşi her yerde

Türkiye'nin dört bir yanında kutlanan Newroz, yer yer yoğun kar yağışı altında gerçekleşiyor. Hava koşullarına rağmen yakılan Newroz ateşi etrafında birleşen halkın ortak talebi adalet ve özgürlük.

Abone ol

DUVAR -  Türkiye'nin dört bir yanında zaman zaman kar yağışı zaman zaman da kötü hava koşullarına rağmen Newroz ateşi, yakıldı. Newroz kutlamalarında adalet, barış ve özgürlük talepleri öne çıktı.

MUŞ: Muş'ta “Dem Dema Serkeftinê ye” şiarıyla istasyon meydanında kutlanacak Newroz öncesi polis olağanüstü önlem aldı. Yol boyunca polis alanı bariyerlerle çevrelerken, çevrede özel hareket trafik, KOM, TEM ve onlarca çevik kuvvet ekibi yer aldı. İki giriş noktasından sabahın erken saatlerinde giriş yapmak isteyen gençler "bomba " araması bahanesiyle saatlerce alana alınmadı. Daha sonra giriş yapmak isteyen gençleri polis, bu kez de kimlik sorgulamasına alarak çeşitli bahanelerle alana almadı.

Engellemelere rağmen alana giren Muş halkı, saygı duruşunun ardından ateşin yakılmasıyla Newroz kutlamalarına başladı.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Burada toplanan halk engellemelere en güzel cevaptır" dedi.

‘BİZ KADINLAR YAN YANA DURMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Kutlama programına HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP yerine kayyım atanan Erciş eski Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin, DBP, TJA ve Barış Anneleri İnisiyatifi ve binlerce kişi katıldı. Programda konuşan HDP Muş İl Eş Başkanı Belma Nergiz, Newroz’u kutlayarak cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. Nergiz, bir an önce ihlallerin son bulması gerektiğini söyledi.

Nergiz’in ardından konuşan HDP Erciş eski Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin de Muş halkının tüm engellemelere rağmen alana akın etmesini saygıyla selamladığını söyledi. Keskin "Biz kadınlar arkada değil, önde değil, yan yana durmak için mücadele ediyoruz. Erkek yoldaşlarımızın yaşamın her alanında kadınlara destek vermesi gerekir" dedi.

MUŞ HALKI TECRİTE CEVABINI BUGÜN VERDİ

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit halkı selamlayarak “Buradan dört parça Kürdistan’a bin selam olsun. 2018 yılından beri buradayım, nelere beraber göğüs gerdiğimize şahidim. Her yerde açıklama, eylem etkinlik yapılır ama bizim valimiz gece yarısı yasağı uzatır. Biz sokağa çıkmak istesek devlet bize "burası Muş'tur" der. İşte biz de buradan haykırıyoruz "burası Muş'tur, Muş".  AKP barış masasını yıktı, ardından İmralı'da bir tecrit başladı. Bu tecrit toplumun bütün kesimlerini zapturapt altına aldı. Ama siz Muş halkı burada tecrite de, zulme de, inkara da en güzel cevabı verdi. Bunca engellemelere, soğuğa, kara rağmen bu alanda toplanan binlerce insan buna verilmiş en güzel cevaptır” ifadelerini kullandı.

KONYA: Konya kent merkezi Uğurlu Salı Pazarı alanında düzenlenen Newroz kutlamasına, yüzlerce kişi katıldı. Kutlamalarda HDP Konya il yöneticilerinin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da yer aldı.

‘BU SALTANAT ONLARA KALMAYACAK’

Newroz alanında toplanan kalabalığa seslenen Hüda Kaya, Furkan Vakfı üyelerine yönelik yapılan polis saldırısına sert tepki gösterdi. “Ülkemizde her geçen gün daha nasıl bir zulüm olabilir dediğimiz manzaraları yaşıyoruz” diyen Kaya, “Dün geceden sabaha kadar Furkan Vakfı’na yapılan ve kamuoyuna yansımayanları gördünüz. Sabah saatlerinde Semra Kuytul ile görüştüm. Gece boyunca evin içerisine kadar gaz atılmış. 15 yaşındaki çocuk beyin kanaması geçiriyor ve müşahede altında. Ama bunlara rağmen bu ülkenin İçişleri Bakanı ‘tahriklere karşı orantısız şiddet kullanan iki polis soruşturulacak’ diyor. Ne iki polisi? Bu ülkenin gencinden yaşlısına neler yapıldığımı gördük. Newroz’larda da gördük. Kemal Korkut’ta da gördük. Direk kafasına, göğsüne nişan alarak bu ülkenin insanlarına kastediyorlar. Biz katilleri çok iyi biliyoruz. Hırsızları, yalancıları ve hakkımızı çalanları da çok iyi biliyoruz. Ama bu saltanat onlara kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Konya kent merkezi Uğurlu Salı Pazarı alanında düzenlenen Newroz kutlamasına, yüzlerce kişi katıldı.

‘NEWROZ, ZALİMLERE KARŞI BÜYÜYEN BİR DİRENİŞE DÖNÜŞTÜ’

Türkiye’nin dört bir yanından bütün halkların Newroz’u kutladığını aktaran Kaya, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Newroz, tarihten bu yana zalimlere karşı büyüyen bir direnişe dönüştü. Göreceksiniz, gelecek senenin Newroz’unda daha özgür, daha adaletli, daha barışa umutla bakan bir Newroz’a ‘merhaba’ diyeceğiz. Zindanlarda on binlerce insanımız var. Sadece zindanlarda değil. Avrupa’ya son aylarda sık sık gittim. On binlerce insanımız yıllardır toprağına hasret. ‘Artık bir şeyler olsun da dönelim, özledik, buralarda ölmeyelim’ diyen insanlarımız bizleri bekliyor. Onlar da gelecek ve birlikte halaylar çekeceğiz. Geçtiğimiz aylarda Şengal ve Mahmur’a gittik. Şengal’deki sevgili Ezedi kadınlardan ve Mahmur’daki tüm canlardan sizlere yürekler dolusu selamlar getirdik.”

Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşini HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP Konya il yöneticileri birlikte yaktı. Halk, Newroz ateşinin etrafında çalan türküler eşliğinde halaylar çekti. (YURT HABERLER)