Türkiye'de normalleşme için iki senaryo
Bilim Akademisi'nin korona virüsü salgınıyla ilgili araştırmasında, normalleşme sürecinde haziran ayının erken olduğu, temmuz veya ağustosta başlayacak süreçte ikinci daha kontrol edilebilir olduğu belirtildi. İkinci senaryoda ise vaka sayıları artar ve önlemler 1 hafta gecikirse ikinci dalganın daha büyük olacağı ifade edildi.
DUVAR - Bilim Akademisi üyeleri Prof. Dr. M. Pınar Mengüç ve Prof. Dr. Reyhan Küçükkaya ile Özyeğin Üniversitesi'nden Dr. Özgür Ertunç'un "Türkiye’de COVID-19 salgını normalleşme süreci ve dalgalanmalar" araştırmasının ilk sonuçları yayınlandı.
Araştırmaya ilgili Bilim Akademisi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar, araştırmanın henüz tamamlanıp bilimsel dergilerde hakemlik sürecinden geçmediğini belirtti.
1 Haziran'da başlayan normalleşme sürecinin ikinci dalga ihtimalini gündeme getirdiğini hatırlatan Alpar, öngörülerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleriyle de paylaştıklarını aktardı.
Araştırmada farklı senaryolara göre ikinci bir salgın dalgasının ne zaman ve ne büyüklükte olabileceğini tahmin edildiğini belirten Alpar, "Kestirimler, Türkiye için toplam sayılar üzerinden yapıldığından şehirlerarası seyahat yasağının kalkması ile artacak bulaşıcılık da beklenen ikinci dalgayı büyütebilir. Ancak bilinmeyen yaygın bir bağışıklık oluşmuşsa ya da toplumun edindiği korunma alışkanlıkları tedbirlerin kalkmasından sonra da etkili olarak devam ederse yeni hasta ve ölüm sayılarında 1 Haziran öncesinde sürmekte olan azalma 1 Haziran’da başlayan normalleşmeye rağmen kalıcı olabilir" ifadelerini kullandı.
Bilim Akademisi'nin yayını olan internet sitesi Sarkaç'ta yayınlanan araştırmada iki senaryo analiz edildi. Normalleşme sürecinin haziran, temmuz ya da ağustos ayında başlaması haline yaşanabileceklerin ele alındığı ilk senaryoda, haziran ayının erken olduğu ifade edildi.
Araştırmada, "Birinci senaryoda normalleşme sürecine Haziran başı, Temmuz başı veya Ağustos başında girildiği takdirde olacaklar tahmin ediliyor. Simülasyonlar beklendiği gibi her üç durumda da ikinci dalganın oluşacağını fakat Haziran’ın normalleşme için hala erken olduğunu gösteriyor. Temmuz veya Ağustos’ta normalleşme sürecine girdiğimiz takdirde ikinci dalga çok daha kontrol edilebilir olacak" denildi.
Araştırmada, normalleşme takviminin haziranda başlaması ve tedbirlerde gecikilmesi halinde olabileceklerin değerlendirildiği ikinci senaryoyla ilgili ise "İkinci senaryoda ise Haziran’da normalleşme sürecine girildiği düşünülüyor. Normalleşme sonucunda günlük hasta sayısı Mart’ın ikinci yarısındaki seviyeye ulaştığında sert önlemlerin 1 hafta, 2 hafta ve 3 hafta gecikmeyle alınmasının sonuçları tahmin ediliyor. Simülasyonlar önlem almada 1 haftadan fazla gecikilirse, Mart ayında başlayan salgından daha büyük boyutlu bir salgının yaşanacağını gösteriyor. Bugüne kadar farklı ülkelerde geciken önlemlerin bilançosunu az çok gördük, buradaki hesaplar da benzer bir tabloyu ortaya koyuyor" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)