Türkiye'de zorla kaybettirmeler konusunda uluslararası toplantı yapıldı

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun ev sahipliğinde, zorla kaybettirmelerle ilgili yabancı katılımcılarında yer aldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Abone ol

DUVAR - HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler (BM) Zorla Kaybettirmeler Çalışma Grubu, AB Parlamentosu, İnsan Hakları Derneği temsilcileri, akademisyenlerin ve 29 Aralık 2020'de babası Ankara'da kaçırılan üniversite öğrencisi Nursena Küçüközyiğit'in de katılımıyla "Türkiye'de Zorla Kaybettirmeler" başlıklı online bir toplantı düzenlendi.

Toplantı insan hakları, yargı politikaları konusunda uzman olan Hertie School araştırmacılarından Dr. Dilek Kurban moderatörlüğünde yürütüldü.

Zorla kaybettirmelerin sıklaşması, etkili şekilde soruşturulmaması, yargı organlarının sessizliği gibi konuların da görüşüldüğü toplantıda, BM dahil bu alanda mevcut uluslararası mekanizmaların nasıl kullanılabileceği örnekleriyle konuşuldu.

Zorla kaybettirilen Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in kızı Nursena Küçüközyiğit'in yaşadıkları örneğinde ailelerin neler yapabileceği ve yetkililerin zorla kaybettirmelere maruz kalan kişilerin yakınlarını arayan ailelere nasıl yardımcı olabileceği gibi konular da görüşüldü.

Toplantıda hukukun üstünlüğü ve demokrasinin korunabilmesi için en ağır insan hakları ihlallerinden sayılan zorla kaybettirmeler konusunda devletlerin üstlenmesi gereken sorumlulukların altı çizildi.

Avrupa Birliği'ne aday ülke olan Türkiye'nin insan hakları alanında giderek kötüleşen durumunun üzücü ve endişe verici olduğu konuşuldu.

Toplantıya Hertie School'dan Dr. Dilek Kurban, Nuremberg İnsan Hakları Merkezi'nden Dr. Rainer Huhle, AB Parlamentosu eski milletvekilleri Rebecca Harms ve Dietmar Köster, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Zorla ve İstemsiz Kaybettirmeler Çalışma Grubu Üyesi Bernard Duhaime ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan da katıldı. (HABER MERKEZİ)