‘Türkiye’deki değişimi 2018’den beri Mülkiye seçimlerinde sahiplendik’

Yetiştik Çünkü Biz ekibi yeniden Mülkiyeliler Birliği yönetimine seçildi. Mülkiyeliler Birliği Başkanı Şen ve II. Başkan Aktoprak’a göre herkes yeşerttikleri baharı 14 Mayıs’ta da görmek istiyor.

Abone ol

ANKARA – Türkiye siyasal hayatına damga vuran Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunlarının kurduğu ‘Mülkiyeliler Birliği’ geçtiğimiz hafta sandık başındaydı. Seçimi aralarında ‘Barış Akademisyenleri’nin de olduğu ‘Yetiştik Çünkü Biz' grubu kazandı. 

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Fuat Şen ve II. Başkanı Elçin Aktoprak geride kalan seçim döneminde yaşadıklarını, bunun merakla beklenen 14 Mayıs seçimlerine yansımasını anlattı. Türkiye’deki değişimi 2018’den beri Mülkiye seçimleriyle sahiplendiklerini ifade eden Şen ve Aktoprak, Mülkiyeliler Birliği’nin "nefes olmaya" devam edeceğini söyledi. 

‘FESTİVAL HAVASINDA SEÇİM’

Mülkiyeliler Birliği seçimi geride kaldı. Birçok Mülkiyeli geçtiğimiz hafta Ankara’da seçim için buluştu. Seçim süreci nasıl geçti?

Fuat Şen: Mülkiye, geçmişi 1859 yılına kadar giden bir okul. Osmanlı’nın modernleşme çabalarında ‘Tıbbiye’ ve ‘Harbiye’ ile memlekete yönetici yetiştirmek üzere tasarlanıyor. 2 yıldan 3 yıla, sonra 4 yıla çıkıyor ve ‘Hariciye’, yani diplomasi bölümü ekleniyor. Ardından bugünkü kamu bürokrasisinin temelini oluşturan iktisat ve maliye şubesiyle belirli bir aşamaya geliyor. Kapatıldığı, yönetim tarafından cezalandırılan dönemler oluyor. 1935’e kadar bu şekilde gidip Atatürk’ün isteği üzerine ‘Siyasal Bilgiler Okulu’ ismine dönüşerek Ankara’ya geliyor ve daha sonra fakülte olarak Ankara Üniversitesi’ne bağlanıyor. Okul Ankara Üniversitesi’ne bağlanınca Mülkiyeliler Birliği Derneği de kuruluyor. 1960’dan sonra Mülkiye Türkiye’de politik dönüşümün başlamasıyla yön veren, fikir üreten, ağırlığını gösteren bir yapıya dönüşüyor. Mülkiyeliler Birliği de buna paralellik gösteriyor. 1980’den sonra ise Mülkiyeliler Birliği’nin daha da politikleştiğini görüyoruz. Bu Mülkiyeliler Birliği’nin seçimlerine de yansıyor. 1981’den sonra okul YÖK’le birlikte darbe alıyor ama mirasın üzerine inşa edildiği için hala mücadelesini veriyor. İki yılda bir yapılan seçimler nedeniyle sadece Ankara’da oy kullanılabiliyor. İnsanların tavırlarını göstermesi hem de birbirini görmesi açısından festival havasında geçen bir seçime ev sahipliği yapıyor. Bu yıl da öyle oldu. 

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Fuat Şen


‘HERKESİN SEÇİMLERE UMUDUNU BAĞLADIĞINI DA GÖSTERİYOR’

Elçin Aktoprak: Mülkiyeliler Birliği’nde genellikle bir ya da birkaç grubun girdiği seçimler oluyor. Biz 2018’den beri ‘Yetiştik Çünkü Biz’ grubu olarak seçimlere katılıyoruz. Karşımızdaki gruplar değişebiliyor. Bu sene, en kalabalık seçim oldu. 1997 oy kullanıldı. Boş oyları da sayarsak 2 binin üzerinde Mülkiyeli Ankara’daydı. Bu bizim için kazanmanın ötesinde bir şey. Herkesin seçimlere umudunu bağladığını da gösteriyor. Sadece Mülkiyeliler Birliği seçimleri değil aynı zamanda 14 Mayıs’taki seçime dair de bir umutla herkes oy kullanmaya geldi. Mülkiye Osmanlı’dan Türkiye’ye modernleşmenin bir aracı olarak karşımıza çıkıyor. Mülkiyeliler Birliği’ni de bunun devamı olarak, demokratik kitle örgütü olarak görüyoruz. Aynı Mülkiye gibi Mülkiyeliler Birliği de eleştirel aklı temsil eden, iktidarda kim olursa olsun muhalif bir tavır almayı bilen bir kurum olarak şekilleniyor.  

Mülkiyeliler Birliği II. Başkanı Elçin Aktoprak


‘ÖNCE MÜLKİYE DEMEK, SADECE MÜLKİYE DEMEK DEĞİL’

Türkiye siyasal hayatındaki pek çok ismin yolunun geçtiği bir okul Mülkiye. Türkiye için Mülkiye’nin önemini siz nereden okuyorsunuz? 

Fuat Şen: Mülkiye memleket bürokrasisini oluşturan, denetim mekanizmalarında uzmanları, mülki idari amirleri, diplomatları yetiştiren bir okul. Bu toplama çok yakın bir şekilde memleketin akademik kadrolarını da Mülkiye yetiştirdi. Birçok hocamız diğer üniversitelerin yapı taşı oldular. Düşünce üreten, gündelik yaşamı birlikte üretmeyi sağlayacak bizi biz yapan bütün kuralları, yol göstericiliği Mülkiye’de görüyoruz. 

Elçin Aktoprak: ‘Önce Mülkiye sonra Türkiye’ sorusu sıklıkla soruluyor. Bunu farklı siyasi görüşler farklı yerlerden okuyabilir ama genellikle Mülkiyeli olmayanlar tarafından çok kibirli bir duruş olarak eleştirilir. ‘Her şey de Mülkiye değil’ denir. Elbette her şey Mülkiye değil ama önce ‘Önce Mülkiye sonra Türkiye’ sözünü çok farklı bir yerden okumak mümkün. Tam da tabandan demokrasinin gelişmesinin ne kadar elzem olduğuna bakmak gerekir. Önce Mülkiye demek, sadece Mülkiye demek değil. Önce Mülkiye’de eleştirel aklı, demokrasiyi, hakkı, hukuku geliştirebilirsek, duruşumuzu sağlamlaştırabilirsek, bu duruşun sağlamlığı Türkiye’ye de yansıyacaktır. Yetiştik Çünkü Biz ekibi olarak bu sözü ve bu sloganı tam buradan okuyoruz. Biz Türkiye’deki değişimi 2018’den beri Mülkiye seçimlerinde sahiplendik. Dolayısıyla 2018’den beri Türkiye’de görmek istediğimiz demokratik duruşu Mülkiyeliler Birliği’nde üyelerimiz sayesinde gösteriyoruz. Bunu da korumaya devam edeceğiz. 

‘KAMUNUN YENİDEN İNŞASINDA MÜLKİYE AKTİF ROL ALACAK’

Seçimlere geleceğiz fakat Mülkiye’nin bürokrasideki yerine dair vurgu yaptınız. Bugün en çok şikâyet edilen konuların başında kamuda liyakat geliyor. Bürokrasideki ‘çözülme’ dile getirilirken seçimlerden sonra bir değişim olursa Mülkiyelilere nasıl bir sorumluluk düşüyor?

Fuat Şen: Aslında eleştirilen bu yapı içerisinde de birçok Mülkiyeli var. Mülkiyelileri pür, iyiyi, doğruyu gösteren insanlar olarak göstermek haksızlık olacaktır. Ama temelde toplumcu düşünen, memleketi belirli aşamaya getirmeye niyet eden insanların çoğu atıl vaziyette. Bir ileriki dönüşümde bunların rol alması ve rol verilmesi muhtemel. Biz genel birikim olarak Mülkiyelilerin buna hazır olduğunu düşünüyoruz. 

Elçin Aktoprak: Mülkiyeliler Birliği olarak şubelerimizle birlikte var olan faaliyetlerimizi hem devam ettireceğiz hem de demokrasiye geçiş sürecinde yeni bir kamunun inşasında ekonomide, hukukta, anayasada uzman kadrolara sahip bir derneğiz. Bir mezunlar derneğinin ötesine geçmemizi de sağlayan belli alanlardaki bu uzman birikimimiz. Bunu da aktif hayata geçirip, kamunun yeniden inşasında Mülkiyeliler Birliği’nin aktif rol alacağını düşünüyoruz. 

‘BİR DEĞİŞİM OLACAĞI ÖNGÖRÜLMEYE BAŞLANDI’

Türkiye kritik bir seçimin eşiğinde. 14 Mayıs’taki seçimlerden Mülkiyeliler Birliği’nin beklentisi nedir?

Fuat Şen: Bir dönüşüm olacağı herkes tarafından öngörülmeye başlandı. Memlekette yeniden bir yapılanma, yeniden düşünce biçimi, hukukun farklı bir boyut kazanması, demokrasi kültürünün oluşturulması için daha hızlı adımların atılması herkesin beklentisi. Biz de bunun içerisinde yerimizi alacağız. Mülkiyeliler Birliği yönetiminde ilk yapacağımız icatlardan bir tanesi seçim güvenliği ile ilgili çalışma olacak. Her türlü desteğimizi vereceğiz ve elimizden geldiğince bize verilen görevlerde yerimizi alacağız. 

Elçin Aktoprak: Yetiştik Çünkü Biz ekibi olarak evet genç ve dinamik bir ekibimiz var. Genç mezunlardan da destek alıyoruz ama son seçimlerde sandık dağılımına baktığımızda gördük ki daha erken mezun olan üyelerimizden de destek almaya başlamışız. Bu grup olarak bizim için önemli bir gelişme. Aynı zamanda herkesin bir yenilenmeye duyduğu ihtiyacın da önemli bir göstergesi bence. Bizim sloganımız ‘Çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelişini engelleyemezsiniz’di. Gerçekten herkesin bahara doğru ümitle yürüdüğünü geçen pazar gördük. Seçimi kazanmamızın ardından gelen tebrik telefonları aslında seçimlerde de benzer bir sonuçla mutlu olmayı beklediklerine dair. Mülkiyeliler’de 2018’den bu yana aynı ekiple baharı yeşertiyoruz, herkesin aynı umudu 14 Mayıs’a taşımak istediğini görüyoruz. 

‘NEFES OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Yeni dönemde Mülkiyelilere ve Türkiye toplumuna vaadiniz nedir? 

Fuat Şen: Biz seçimde hep projelerimizi üstten üstten söylemeye gerek duymadık. Gerçekçi olmak gerekiyor, kaynaklar sınırlı. Öğrenciler üzerinden özellikle yürümeyi düşünüyoruz. Okulda genel atmosferden dolayı öğrencilerin çok rahat olmadığını, etkinliklerini rahat yapamadıklarını biliyoruz. 2018’den beri Mülkiyeliler Birliği kapısını açtı, yine açacak. Özellikle ekonomik krizin büyük etkileri olduğu için öğrencilerimize daha fazla kaynak ayırmaya çalışacağız. 2018’den beri tüm yokluklara rağmen tüm mezunlar ellerinden gelen katkıyı sunarak öğrencilerimize küçük de olsa katkıda bulunmak istemişlerdi ve yapmışlardı. Bunu daha da genişletmek istiyoruz. Bizim için bir yaşam biçimidir, söyleyeceğimiz sözleri söylemeye devam edeceğiz. 

Elçin Aktoprak: Hem Mülkiyeliler Birliği olarak sözümüzü söylemeye devam edeceğiz hem de Ankara’da Mülkiyeliler Birliği herkesin söz söylemesine açık olan bir yer. Tek bir kriterimiz var; ayrımcılığa, ırkçılığa, nefret söylemine yer vermeyen herkese, her açıklamaya kapımız açık. Nefes olmaya devam edeceğiz.