Türkiye’den 5 kültür varlığı daha UNESCO listesine girdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO’ya sunulan 5 kültür varlığının Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındığını açıkladı. Liste’de 78 olan Türkiye'nin kültür varlığı sayısı, 83’e yükseldi.

Abone ol

DUVAR - UNESCO, Roma döneminden kalan Diyarbakır’daki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi ve Mithraeum, Ankara'nın Beypazarı Tarihi Kenti, İzmir Tarihi Liman Kenti, Osmaniye'deki Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı ve Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ni, Dünya Mirası Geçici Listesi’ne aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçici listeye alınan kültür varlıkları için “Artık dünya mirası olmayı bekliyorlar" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaptığı açıklamda, Ankara’daki tarihi ticaret merkezlerinin etrafında kurulan Beypazarı Tarihi Kenti’nin, Osmanlı şehirciliğinin korunmuş bir örneği olarak görüldüğü için, İzmir Tarihi Liman Kenti’nin ise Helenistik Dönem'den itibaren kesintisiz yerleşim merkezi olduğu, farklı kültürel ve dini yapıları, hanları, arastaları, pasajları, otellerle donanan ticari merkezi ve farklı kültürlere ait mimari miraslara sahip olduğu için listeye dahil olduğunu belirtti.

Açıklamada, Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı için, “Geç Hitit Dönemi'nde kurulan kent devletlerinden biri olan Adanava'nın bir uç kalesi olarak görkemli suru ve sur kapılarıyla dönemin savunma mimarlığının ünik bir örneği olarak günümüze ulaşıyor” ifadelerine yer verilirken, Kayseri’deki Koramaz Vadisi için, “Antik dönem yerleşimlerinin de yer aldığı vadi içerisinde, sayıları yüzlerce olan güvercinlikler, columbariumlar (Roma döneminde yakılmış bedenlerden kalan küllerin saklandığı toplu mezarlar), anıt mezarlar, tümülüsler, yer altı savunma yapıları, yaşam alanları, ibadet alanları (antik tapınaklar ve kiliseler), ağıllar, gözetleme noktaları gibi çok sayıda farklı kullanım amaçlı yapı bulunuyor” denildi.

'ROMA-SASANİ SAVAŞINA SAHNE OLDU'

Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde arkeolojik çalışmalara devam eden kazı ekibi, kayalık bir tepede bulunan kalenin 124 metre yükseklikte olduğunu veAmida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer aldığını belirtti. Kazı ekibi, 3 bin yıllık kale için, “Yerleşim konumu itibarıyla bütün vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde, geniş bir alanı kontrol altında tutan, stratejik bir Roma sınır garnizonu olan kale aynı zamanda Roma-Sasani arasındaki büyük mücadelelere de sahne oldu. 60 dönümlük arazide yer alan, 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, yer altı ibadethanesi, sığınaklar, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

'UNESCO, SUR’DA SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ'

2018 yılındaki kazılarda Mithras Tapınağı'nın bulunması ile gündem olan kaleye 2019 yılında 350 bin kişi ziyarette bulundu. Zerzevan Kalesi’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasıyla iligili Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman, bilinmeyen bir tarihin orada yattığını ve ortaya çıkarılmayı beklediğini söyledi ve bu çalışmalarda emeği olan kazı ekibine teşekkür etti.

Öte yandan Kahraman, Dünya Miras Listesi’nde olan Diyarbakır’ın Sur ilçesi için yapılan çağrılara sessiz kaldığı için UNESCO’yu eleştirdi. Kahraman, “Miras Listesinde yer alan bir yerde yapılan bunca tahribata rağmen UNESCO’nun sorumluluklarını yerine getirmediği hep beraber şahit olduk. Sahip çıkma veya koruma altına almak kararların taraflı tutumlardan bağımsız bir şekilde gerçekçi bir şekilde yapılması lazım. Bundan dolayı koruma altına alınan yerlere karşı daha fazla hassas olunması gerektiğini vurgulamak istiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)