Türkiye'den BM'ye: 'FETÖ' talebi hükümsüz

Türkiye, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan BM yargıcı Sefa Akay'ın bırakılması çağrısı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ne mektuplu yanıt verdi: Bu talep hükümsüz ve geçersiz...

Abone ol

DUVAR - Türkiye, 'FETÖ' örgütünün üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) serbest bırakılmasını istediği yargıç Sefa Akay hakkında Birleşmiş Milletler'e mektup gönderdi. UCM, Akay'ın bırakılması için Türkiye'yi Güvenlik Konseyi'ne sevk etmişti; Ankara'nın yanıtında da, UCM'nin bu yönde bir talimat vererek 'Türkiye'nin bağımsız yargısına müdahalede bulunup görev tanımını aştığı' ve 'bu talebin hükümsüz olduğu' belirtildi.

'TÜRKİYE HUKUKA ÖNEM VERİYOR'

Mektubu kaleme alan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, 'hukukun üstünlüğü ve uluslararası taahhütlerine son derece önem veren bir ülke olarak Türkiye'nin Akay'ın tutuklanmasıyla ilgili çarpıtmalara açıklık getirmek istediğini' vurguladı; Akay'ın 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki FETÖ'nün üyesi olduğu iddiaları nedeniyle tutuklandığına dikkat çekti.

Türkiye BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edildi

Akay'a yönelik suçlamaların UCM'deki göreviyle ilgili olmadığına değinen Sinirlioğlu, onun BM görevi dışındaki faaliyetlerinin dokunulmazlık kapsamına girmeyeceğini ve Türk Ceza Kanunu'na göre Türkiye'de işlenen suçlar nedeniyle cezalandırılabileceğini bildirdi.

'MAHKEMENİN YETKİSİ YOK'

Sinirlioğlu, Türkiye'yi Akay'ın da baktığı Ruanda'daki savaş suçları davasını geciktirmekle suçlayan UCM mekanizmasının Türkiye'ye Akay'ın aleyhindeki tüm hukuki işlemleri sona erdirmesi ve onu derhal serbest bırakması' gibi bir talimat verme yetkisinin olmadığını kaydetti. UCM'nin Akay'ın serbest bırakılması talimatını BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyarak görev tanımını aştığını savunan Sinirlioğlu, Türkiye'nin bağımsız yargısına 'alenen ve endişe verici bir şekilde müdahalede bulunulduğunu' belirtti.

BM yargıcı Aydın Sefa Akay hakim karşısına çıktı

Türkiye'nin 'yetkilerini kötüye kullanan bir mekanizma'nın talimatını yerine getirmeyeceğini aktaran Sinirlioğlu, söz konusu talimatın 'hükümsüz' ve 'geçersiz' olduğunu ifade etti. (Kaynak: Sputnik)