Türkiye'den BM'ye SDG notası
Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin çocukların savaşa katılmasını engellemek amacıyla SDG ile yaptığı anlaşmaya resmi düzeyde tepki gösterdi. BM Cenevre Ofisi ile anlaşmanın imzalandığı İsviçre'ye nota verildi.
DUVAR - Ankara, Suriye Demokratik Güçleri ile çocuk savaşçılar konusunda 'eylem planı' imzalayan Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'ne nota verdi. Anlaşmaya imza atan SDG komutanı Mazlum Kobani'ye ülkeye giriş izni verdiği gerekçesiyle İsviçre makamlarına da protesto notası verildi.
ÖNCE SÖZLÜ PROTESTO
Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliği, ofisin genel direktör vekiline 'eylem planının imzalanmasından duyulan rahatsızlığı aktardı', sözlü protestonun ardından da hem BM Cenevre Ofisi'ne hem de İsviçre'ye resmi protesto notası verildi.
Protesto notasına, Mazlum Kobani'nin (Ferhat Abdi Şahin) Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığına ilişkin belge de iliştirildi. BM'nin yeni Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in de söz konusu imza töreninden haberdar olmadığı belirtildi.
NE OLMUŞTU?
SDG ile BM, hafta sonunda çocuk savaşçılar konusunda bir Eylem Planı'na imza atmıştı. SDG'nin bünyesindeki 'çocuk savaşçıları bırakması'nı öngören plan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba ile Kobani arasında BM Cenevre Ofisi'nde imzalanmıştı.
Taraflar arasında aylar süren temasların ardından yapılan anlaşma, uluslararası bir kurumun SDG ile resmen ilişki kurması açısından bir ilk teşkil ediyordu. Dışişleri Bakanlığı ise anlaşmaya bu nedenle tepki göstermiş, "BM'nin PKK teröristi ile üyelerin bilgisi dışında 'Eylem Planı' imzalamasını şiddetle kınıyoruz. BM’nin, bir terör örgütüyle anlaşma yapması hiçbir şekilde izah edilemez" açıklaması yapılmıştı.
ANLAŞMA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?
BM'den yapılan açıklamaya göre SDG bu anlaşma ile çocukları savaşçı olarak kullanmamayı, bünyesindeki kız ve erkek çocuklarını ayırmayı taahhüt etti.
BM'nin geçen yıl yayımladığı bir raporda, SDG bünyesinde 263 erkek ve 152 kız çocuğun bulunduğu tespit edilmişti. SDG bu durumu araştırma vaadinde bulunmuş ve bünyesindeki çocuk askerlerin ailelerine teslim edilmesi talimatı vermişti. (DIŞ HABERLER)
Ayrıntılar geliyor...