Türkiye'den İsrail'e Mescid-i Aksa tepkisi: Gayri hukuki ve tehlikeli bir karar
Türkiye, İsrail mahkemesinin Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesine izin veren kararına tepki gösterdi: "Kararı şiddetle kınıyoruz."
DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, İsrail mahkemesinin Yahudilerin Mescid-i Aksa'da sessiz şekilde ibadet etmesine onay veren karara tepki gösterdi.
Bakanlığın yazılı açıklamasında, “İsrail’de bir mahkeme tarafından alınan Yahudilerin Mescid-i Aksa’da 'sessizce' ibadet etme hakkı olduğunu iddia eden kararı şiddetle kınıyoruz” denildi.
Kararın hukuki olmadığı ve yeni gerilimlere neden olacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sözkonusu kararın Mescid-i Aksa'da statükoyu aşındırmaya çalışan fanatik çevreleri daha da cesaretlendirmesi ve yeni gerginliklere yol açması dikkate alınması gereken, endişe verici bir ihtimaldir. Uluslararası toplumu bu yanlış, gayri hukuki ve tehlikeli karara ve Mescid-i Aksa’ya yönelik tüm provokasyonlara kuvvetle karşı çıkmaya çağırıyoruz.”
İsrail'in Kudüs'teki Sulh Mahkemesi'nin verdiği karara Filistin ve Ürdün tepki göstermişti.
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunuyor.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heysem Ebu el-Ful, “Karar, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere 1967'de işgal edilen topraklar üzerinde İsrail yargısını tanımayan uluslararası hukuka göre geçersizdir” demiş, Mescid-i Aksa'nın 144 dönümlük tüm sahasının Müslümanlara ait ibadet yeri olduğunu belirtmişti. (DUVAR-AA)