Türkiye’nin en görkemli kaleleri

Yıllar yıllar önce içine girilmemesi için yapılsalar da günümüzde kaleler, kentlerin en çok ziyaret edilen mekânları arasında yer alıyor. Bu muhteşem yapıların en görkemlilerini sizler için derledik.

Abone ol

Yüz yıllara meydan okuyan tarihî kaleler, her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Eskiden bırakın fethetmeyi, içlerine girmek için bile birçok kural gerekiyordu. Ancak günümüzde bu muhteşem yapıları her milletten, her insanın gezmesi mümkün. Daha çok Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı asırlarında inşa edilen, daha sonraki dönemlerde yapılan ilavelerle yeni kimliklere bürünen; heybetli surları ve ilginç özellikleriyle Türkiye’nin en görkemli kalelerini seçtik. Peki, Türkiye’nin en görkemli kaleleri hangileri; Türkiye’nin en görkemli kaleleri hangi şehirlerde? Gelin hep beraber bakalım.

Zilkale - Rize

ZİLKALE-RİZE

Çamlıhemşin’in on beş kilometre güneyinde yer alan Zilkale,  Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine büyük ihtişamıyla sizleri bekliyor. Dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelen Zilkale, Orta Çağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağlıyormuş. Muhafız binası, şapel ve baş kule olmak üzere kalenin içinde üç önemli yapı var. Kalede bulunan iki el topu, günümüzde Trabzon Müzesi’nde sergileniyor. Yakın tarihte restorasyon geçiren yapı, vadiye hâkim, güzel manzaralı bir konuma sahip.

Kilikbahir Kalesi - Çanakkale

KİLİTBAHİR KALESİ-ÇANAKKALE

Fatih Sultan Mehmed tarafından, 1462-1463 yıllarında yaptırılan Kilitbahir Kalesi, Çanakkale’de bulunuyor. Havadan görünümü yonca yaprağına benzetilen kalenin ismi, “Denizin Kilidi” anlamına geliyor. Tümüyle kaba yontulmuş taşlarla inşa edilen kalenin açıklık kısımları kiremit kemerli; kapı ve pencereler ise beyaz mermerden inşa edilmiş.

Hoşap Kalesi - Van

HOŞAP KALESİ-VAN

Hoşap Suyu’nun kuzeybatısında sarp ve dik bir kaya kütlesi üzerine kurulan Hoşap Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Geçmişi Urartu Devleti’ne kadar uzanan, Van’daki bu görkemli kale, Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyleri’nin yaptırdığı şekliyle günümüze ulaşmış. Günümüze kadar büyük oranda sağlam şekilde gelen kale, 19. yüzyıl ortalarında terk edilmiş.

Rumkale - Gaziantep
RUMKALE-GAZİANTEP

Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanan Rumkale’de günümüzde görebileceğiniz yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, diğer yapı kalıntıları, su sarnıçları, kuyu ve hendek yer alıyor. Roma döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in gelip buraya yerleşmesi ve Hıristiyanlık dinini buradan yayması nedeniyle Rumkale, Hıristiyanlık tarihi açısından oldukça önemli...

Amasya Kalesi - Amasya
AMASYA KALESİ-AMASYA

Denizden 700, Yeşilırmak’tan ise 300 metre yüksekte bulunan kaya kütlesine inşa edilen Amasya Kalesi, İçeri Şehir (Hatuniye Mahallesi), Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale (Harşena) olmak üzere üç bölümden oluşuyor. 1075’te Türklerin Amasya’yı fethetmesinden sonra büyük oranda onarımı yapılmış. 18. yüzyıldan sonra askerî önemini kaybeden kalede kayaya oyulmuş Pontus Kral Mezarları bulunuyor.

Alanya Kalesi - Antalya
ALANYA KALESİ-ANTALYA

Anadolu’nun en iyi korunmuş kalelerinden biri de Alanya Kalesi... Orta Çağ kalelerinden bu kale, uzunluğu altı buçuk kilometreyi bulan surları, sayısı 140’ı geçen burçları, 400’e yakın sarnıçları, görkemli yazıtlı ve bezemeli kapılarıyla açık hava müzesi görünümünde... Yonca planlı kalenin 12. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Boyabat Kalesi _ Sinop
BOYABAT KALESİ-SİNOP

Gökırmak Vadisi’nde yer alan Boyabat Kalesi, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden birinin üzerine ve kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiş. Kaleye giriş güneydoğu köşesinden büyük yuvarlak kulenin yanındaki küçük bir kapıdan sağlanıyor.

Diyarbakır Kalesi - Diyarbakır
DİYARBAKIR KALESİ-DİYARBAKIR

Diyarbakır Kalesi, dünya tarihi için hâlen önemli bir evrensel miras olma özelliğini koruyor. Birçok türküye, maniye ve efsaneye konu olan Diyarbakır Surları, dünyanın en eski ve en sağlam yapılarından... Özellikle burçları üzerindeki görkemli kabartmaları ve kitabeleriyle dünyanın ender kalelerinden...

Güvercinada Kalesi - Aydın
GÜVERCİNADA KALESİ-AYDIN

Kuşadası Körfezi’nin ağzında, limanı koruyan konumda yapılan Güvercinada Kalesi, adını aldığı Güvercinada üzerinde bulunuyor. Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan iç kalenin ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surların yer aldığı Güvercinada Kalesi’ne yürüyerek gitmek mümkün.

Mamure Kalesi - Mersin
MAMURE KALESİ-MERSİN

Günümüze kadar ulaşabilmiş, Türkiye’nin en büyük kalelerinden Mamure Kalesi, yüksek duvarlarla ayrılmış iç avlu, dış kale ve kayalıklar üzerine inşa edilmiş iç kaleden oluşuyor. Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanlı ve Osmanlı dönemlerine ait izleri taşıması nedeniyle Türkiye’de bulunan kaleler arasında önemli bir yere sahip...

Bodrum Kalesi - Muğla
BODRUM KALESİ-MUĞLA

1406-1522 yılları arasında Saint Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerinde bulunuyor. Kalenin yapımında, depremde yıkılan, dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mausoleion’un taşları kullanılmış. Kalede, Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol (Yılanlı) kuleleri bulunuyor. Günümüzde kalenin içinde, ülkemizin tek, dünyanın ise en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yer alıyor.

Tirebolu Kalesi _ Giresun
TİREBOLU KALESİ-GİRESUN

Giresun’un Tirebolu ilçe merkezinde yer alan Tirebolu Kalesi, denize doğru uzanmış bir yarımadanın üzerinde yer alıyor. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmiyor ama MÖ 15. yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Kaleye güneyden dik bir merdivenle çıkılıyor. Kalenin içerisinde salnamelerde Meryem Ana Kilisesi olarak adlandırılan küçük bir şapel, bir mescit kalıntısı, Osmanlı dönemine ait çok sayıda mezar taşı bulunuyor.

Uçhisar Kalesi - Nevşehir
UÇHİSAR KALESİ-NEVŞEHİR

Kapadokya’nın zirve noktası yer alan Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peribacası... Kalenin zirvesinden de Kapadokya, kuşbakışı olarak tamamen görülüyor. Kalenin zirvesinde çok sayıda oyma küp, oyma mezar ve büyük sarnıç bulunuyor.