Türkiye'nin havası en kirli ilçesinde önleme 'yardım kömürü' engeli

Keşan'da hava kirliliğinin azaltılması amacıyla belediyenin talebi üzerine İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından 21 Nisan 2016 günü ilçeye 5 bin 600 kalori altında, 1.6 kükürt oranının üzerinde kömür girişi yasaklandı. Ancak Vali Günay Özdemir başkanlığında geçen çarşamba günü toplanan İl Mahalli Çevre Kurulu, 'yoksullara dağıtılacak yerli kömürün bu kriterlere uymadığı gerekçesiyle' kararı 1 yıl erteledi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin havası en kirli yerleşim merkezi olan Edirne'nin Keşan İlçesi'nde önlem alınamıyor! İlçede 5 bin 600 ve üzeri kalorideki ithal kömürün yakılması yönündeki kararın, İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yoksullara dağıtılacak yerli kömürün belirlenen kriterlere uymadığı gerekçe gösterilerek, 1 yıl ertelenmesine karar verildi. Yeni karar doğrultusunda daha önce kalitesiz bulunan 4000 kalorili, kükürt oranı yüksek yerli kömürler, yoksullara dağıtılacak.

BELEDİYE BAŞKANI: DEVLET BUNU YAPMAMALI DEDİM AMA...

Çevre Kurulu oylamasında karşı oy veren Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Trakya Bölgesi'nde çıkarılan kömürün yüksek kükürt oranı nedeniyle hava kirliliğine sebep olduğunu söyledi. Özcan, "12 Nisan 2016 tarihinde Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu'nda, ilçede sadece 5600 kalori üzeri, 1.6 kükürt dioksit oranı altında ithal kömürlerin kullanılması yönünde karar alındı. Vakıf tarafından dağıtılacak kömürlerde de bu şartların aranması yönünde madde vardı. Ancak Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu'nda, vakıf tarafından dağıtılacak kömürler tekrar gözden geçirildi. Türkiye Kömür İşletmeleri, bizim aldığımız karardan sonra bu vasıfta Trakya kömürü bulamadıklarını bildirmiş. Dolayısıyla 1 seneye mahsus, yani bu yıl, geçen dönemdeki daha kalitesiz, kalorisi düşük, kükürt oranı ve partikülü yüksek yaklaşık 6 bin ton kömürün Keşan'da dağıtılmasını önerdiler. Ben de bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu, devletin bunu yapmaması gerektiğini belirterek ret oyu kullandım. Tabii tek oyum yetmedi ve onaylandı" dedi.

'VATANDAŞ BULUYOR, DEVLET NASIL BULAMAZ?'

Başkan Özcan, alınan karar sonrası ilçede yaşayanların yüzde 80'inin yüksek kalorili, ithal kömür aldığını ifade ederek, "Bundan sonra gelecek düşük kalorideki kömürlere neye dayanarak ilçeye girişini engelleyeyim. Keşan'ın bu karara tepki göstermesi lazım. Neden böyle bir karar alındı, neden geri dönüldü? Devlet kriterlere uygun kömür bulamamış. Peki Keşan'da yaşayan vatandaşlar nasıl buldu? Çelişki burada. Kriterlere uygun kömürlere 'Keşan'da satılabilir' damgası vuruyorsun, bizde o belgelere bakıyoruz. Vatandaş buluyor, devlet nasıl bulamaz? Bu bir şeylere kılıf" dedi.

TMMOB: İNSAN HAYATINDAN DEĞERLİ DEĞİL

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Tanju Şapçı da, alınan kararın yanlış olduğunu dile getirdi. Şapçı, "Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu aldığı bu son kararla Keşan'ı yok saymıştır. İnsan hayatından daha değerli bir şey yoktur. Devlet vatandaşına ayrım yapamaz. Bu karardan vazgeçilmeli. Tüm STK'lar harekete geçmeli. Biz oda olarak Keşan'daki kazan dairelerini de denetliyoruz. Böyle bir karardan sonra hangi kazan dairesini kontrol edip, neye göre ceza uygulayacağız?" dedi.

HAVA KALİTESİ 'SAĞLIKSIZ'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hava kalitesi izleme istasyonları web sitesinde ise Keşan'da akşam saatlerinde hava kalitesi 'sağlıksız' ibaresiyle yer alıyor. Keşan, bakanlığın izleme istasyonu verilerine göre Türkiye'nin en sağlıksız havasına sahip. Şehirde solunum yollarına bağlı hastalıklar artış gösterirken, vatandaşlar zaman zaman kirli hava nedeniyle nefes almakta bile güçlük çekiyor. Kentte, GAZDAŞ'ın doğalgaz için altyapı çalışmaları ise sürüyor.

CHP'Lİ BİRCAN SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan'da kalitesiz kömür dağıtımına ilişkin karar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin cevaplaması için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Keşan'ın havasının 'tehlikeli' olduğunu ve ana kaynağının kömür olduğunu belirten söyleyen Bircan, "Havaların soğuması ile Keşan'ın havası yine alarm vermeye başlamıştır. 27 Ekim 2016 tarihi itibari ile Partikül madde 10 ortalaması AB sınırının (50) çok üzerinde, yasal sınır (80) düzeyinde 73'tür. 8 Temmuz 2015 tarihli İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile Keşan'da kullanılacak kömür özellikleri, en az 4 bin 800 Kcal/kg (-200 tolerans), kuru bazda kükürt en çok yüzde 2,3 olarak belirlenmiştir" dedi.

Bircan, Bakan Özhaseki'ye yönelttiği sorular şöyle:

"Kömür kullanımı yüzünden Türkiye'nin en kirli havasına sahip olduğu tespit edilen Keşan'da 4 bin kalori kömür dağıtımına neden izin verilmiştir? Kömür satışı yapanların 5 bin 800 kalori altı kömürü satışı, vatandaşların da kullanması yasakken, SYDV'nin 4 bin kalori kömür dağıtması suç değil midir? İhtiyaç sahiplerine dağıtılan 4 bin kalori kömürler ile Keşan'ın havası bu kış da Türkiye'nin en kirli havasına sahip olacağı açıkken, Keşan'da yaşayan yurttaşların yaşam kalitesini daha da bozacak bu kararı iptal etmeyi düşünüyor musunuz? Bakan Albayrak'ın Mart 2016'da dağıtılan kömürlerin hava kirliliği yönetmeliğine uygundur ifadesi ile İl Kurulunun 5 bin 800 kalori altı kömür yasağı beraber değerlendirildiğinde, Türkiye'de dağıtımı yapılan kömürlerin Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğini Önleme Yönetmeliğine uygunsuz dağıtımını nasıl değerlendirmektedir? Kullanılacak düşük kalorili kömürden kaynaklanacak sağlık sorunlarının veya daha vahim durumların sorumlusu kim olacaktır?" (KEŞAN/DHA)