Türkiye’nin ilk 'Karanlık Gökyüzü Parkı' Bursa’da açıldı

'Karanlık Gökyüzü Parkı', Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İnegöl ilçesi Başalan Yaylası’nda açıldı.

Abone ol

DUVAR - Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği’nin belirlediği standartlara uygun olarak Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkını şehre kazandırdı. Karanlık Gökyüzü Parkı projesi, ışık kirliliğinden en az etkilenen İnegöl ilçesi Başalan Yaylası’nda iki gün boyunca düzenlenen etkinliklerle hayata geçirildi.

Doğanın doğal dokusu korunarak hazırlanan parkın açılış programına, onlarca doğa ve astronomi meraklısı çadır ve kamp malzemeleriyle katıldı. Açılış öncesinde güneş saati, model uçak, teleskop aynası yapımı, takımyıldızı dürbünü atölyeleri, drama ve oyun etkinlikleri düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Samanyolu’nun varlığını her çocuk bilir ama kaç çocuk ve yetişkin Samanyolu’nu gördü acaba? Adlarını ezbere bildiğimiz yıldızları en son ne zaman izlediğimizi hatırlamayız ya da izledik mi? Bunun için parkımızı, Türkiye’nin ilk karanlık parkı olarak hizmete açıyoruz. Açılışın yanında teleskop yapımından astro fotoğrafçılığa, müzik dinletisinden farklı atölye çalışmalarına kadar çeşitli etkinlikler ile sadece gökyüzü değil, aklımızın ve ruhumuzun ufuklarını da tarayacağız. Meteor yağmurlarının en görkemlisi olan perseid göktaşı yağmuruna tanıklık etme fırsatı buluyoruz” dedi.