Türkiye'nin ilk uydu vericili saz kedisi: Latmus

Türkiye'de soyu tehlike altında bulunan saz kedilerine ilk kez uydu vericisi takıldı. 12 kilo ağırlığındaki 'Latmus' adlı kedi 1.5 yıl boyunca izlenerek yaşam alanları takip edilecek.

DUVAR - Türkiye'de nesli tehlike altındaki türlerden olan saz kedisi (Felis chaus), ilk kez GPS uydu vericiyle izlenmeye başlandı. Türkiye'deki vaşaklar üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Biyolog Dr. Deniz Mengüllüoğlu, Türkiye'deki popülasyonu azalan saz kedilerinin durumunu anlamak ve korunmasına katkıda bulunmak amacıyla 'Saz Kedisi Projesi'ni başlattı.

Proje kapsamında yakalanıp tasmalanan, GPS uydu vericisi takılan ilk saz kedisine 'Latmus' adı verildi. Latmus'un saz kedisi projesinin ilk üyesi olduğunu belirten Dr. Deniz Mengüllüoğlu, “İsmini eski Latmus Körfezi, yani Bafa Gölü'nden aldı. 12 kilo ağırlığında genç bir erişkin. Verici tasması 1,5 yıl kadar boynunda kalıp, gezdiği, beslendiği, dinlendiği alanlar hakkında bilgi verecek ve sonra düşecek. Böylece bu türü daha yakından tanıma, gereksinimlerini ve tehditlerini daha iyi anlama ve daha etkin koruma şansımız olacak. Ömrü uzun, nesli bol, habitatı daim olsun" dedi.

Haberin Devamı
BEDAŞ paylaştı: İstanbul'da yarın elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler Akaryakıt fiyatları güncellendi: 23 Temmuz benzin, mazot fiyatları Bu otomobilin fiyatı 1 milyon TL'nin altına düştü Son anket belli oldu: CHP'nin oyları arttı, birinci parti değişiyor Etna Yanardağı görüntüleri gerçek çıktı Banka banka son durum: Emekli maaşı promosyonlarında zirve