Türkiye'nin Lefkoşa Elçiliği KKTC gazetesi Avrupa'ya altı dava açılmasını istiyor

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, KKTC'de muhalif yayın yapan 'Avrupa' gazetesine altı ayrı dava açılması için girişimde bulundu. Avrupa’nın Yayın Yönetmeni Şener Levent, "Bizi susturmazlar" dedi.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta barış ve birleşme yanlısı yayın yapan, iktidarı da keskin bir dille eleştiren muhalif çizgideki ‘Avrupa’ gazetesi yine davalık oldu. Geçmiş yıllarda saldırılara, linç ve yıldırma girişimlerine maruz kalan, eski adı ‘Afrika’ olan gazetenin bazı yayınları için Lefkoşa’daki büyükelçilik altı ayrı dava açılması için harekete geçti. 

Avrupa’nın dün ilk sayfasından okuyucularını bilgilendirdiği üzere, Lefkoşa’nın kuzeyinde bulunan Türkiye Büyükelçiliği KKTC Başsavcılığı nezdinde gazetenin üç yazarı hakkında altı ayrı dava dosyaladı. 

'KÖTÜ NİYETLİ YAYIN' SUÇLAMASI

Gazetenin manşetinden verilen bilgide, yazarlarına yöneltilen suçlamanın 'kötü niyetli, halkta endişe ve korku yaratma amaçlı' olduğu belirtilirken, polisin ithamlarla ilgili daha sonra detaylı bir açıklama yapacağını söylediği de belirtildi.

Gazeteye açılan yeni davalara konu olan yazılar şöyle: Şener Levent’in 22 Temmuz 2020’de kaleme aldığı “Yalanlar ve Gerçekler” başlıklı köşe yazısı, 14 Kasım 2019 tarihli “Düğmeye kim bastı?” başlıklı köşe yazısı, 19 Aralık 2020 tarihli “Akova Tecavüzleri” başlıklı köşe yazısı ve 20 Aralık 2020 tarihli “Onlar da Bize Yaptı Diyenler” başlıklı köşe yazısı, Faize Özdemirciler’in 25 Eylül 2020 tarihli “Kıbrıs’a barış getiren Ordu Zeytin Ağaçlarını Yakıyor” başlıklı köşe yazısı ve Ali Osman Tabak’ın 20 Ocak 2021 tarihli “Dışarıda Kalan Var mı?” başlıklı köşe yazısı.

'MAHKEMELERİMİZ TEHLİKE ALTINDA'

Avrupa’nın Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, ‘Bugün Kıbrıs’ isimli yerel haber sitesine yaptığı açıklamada, “Bizi böyle davalarla susturamayacaklarını biliyorlar. Bu girişimin arka planında başka bir hedef olması gerekiyor” dedi. Deneyimli Kıbrıslı gazeteci ayrıca, son gelişmeyle ve yaklaşan erken milletvekilliği seçimleriyle ilgili olarak “Mahkemelerimizin verdiği kararlardan çok rahatsızlar, seçimlerden sonra bir adalet bakanlığı kurarlarsa mahkemeleri de böylelikle siyasete bağlamış olurlar ve istediklerini de yapmış olurlar. Bu seçimlerde istedikleri hükümeti kurdukları takdirde mahkemelerimizin de tehlike altında olduğunu düşünüyorum” yorumunda bulundu.

'KABUL EDİLEMEZ'

‘Avrupa’ya yönelik Türkiye Elçiliği kanalıyla başlatılan yeni kovuşturma Kıbrıs’ın genelinde geniş yankı buluyor. Rum medyası yeni gelişmeyi haberleştirirken, Kıbrıs Türk toplumunun muhalif kesimleri de yeni dava süreçleriyle ilgili olumsuz düşüncelerini sosyal medya ortamından kamuoyuyla paylaştı.

‘Avrupa’ya açılan altı yeni dava ile ilgili Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) de bir açıklamada bulundu. Açıklamada “Avrupa Gazetesi bombalanmakta, kurşunlanmakta, taşlanmakta ve çeşitli sebeplerle haklarında davalar açılmaktadır. Yok oluşu sorgulayan, esarete ve işgale karşı direnen gazetecilerin düşüncelerinden ve düşüncelerini ifade etmek istemelerinden dolayı karşılaştıkları barbar saldırılar hiçbir şekilde kabul edilmez” vurgusu dikkat çekti.

2018’DE SALDIRIYA UĞRADI

‘Avrupa’ gazetesi 2018 yılının başlarında büyük bir saldırı girişimiyle karşı karşıya kalmıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteye yönelik sözleri sonrasında Lefkoşa’nın kuzeyinde milliyetçi ve muhafazakar gruplar gazeteye ve gazete binasının karşısında bulunan Cumhuriyet Meclisi binasına saldırmıştı.