Türkiye'nin NATO mutabakatı dünya basınında: 'Erdoğan'dan Putin'e darbe'

Türkiye, İsveç, Finlandiya mutabakatı dünya basınında. Foreign Policy, "Erdoğan olmak güzel, kaybetse de kazanıyor" analizine yer verdi. Newsweek ve New York Times, "Putin'e darbe" yorumu yaptı.

Abone ol

DUVAR - NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üçlü güvenlik mutabakatına varması dünya basınında geniş yer buldu. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine veto hakkından feragat edecek adımlar atması Batı basınında "Putin'e darbe", "Erdoğan'ın zaferi" gibi ifadelerle yorumlandı.

THE ECONOMIST: ERDOĞAN'DAN PROFESYONEL FAUL

The Economist dergisi, Erdoğan'ın Finlandiya ile İsveç'e veto tehdidi hamlesinin futboldaki gibi bir "profesyonel faul" olduğunu yazdı: "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı uluslararası siyasette istediğini alabilmek için profesyonel faul yapmaktan kaçınmıyor. Geçen ay İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine çelme takma girişimi de, üstelik de Rusya böylesine bir tehdit ortamı yaratmışken, korkutucu olduğu kadar etkiliydi."

FOREIGN POLICY: ERDOĞAN OLMAK GÜZEL, KAYBETSE DE KAZANIYOR

Foreign Policy dergisinde ise Türkiye-NATO ilişkileri mercek altına alınarak Erdoğan'ın hamleleri "İsveç, Finlandiya ve ABD'den taviz koparmak" olarak yorumlandı. Steven A. Cook imzalı yazıda, şu ifadeler yer aldı:

"Erdoğan nihayetinde İsveç, Finlandiya ve ABD'den tavizler koparabilirse, bu onun için siyasi olarak büyük bir kazanç olacaktır. Türk cumhurbaşkanının özverili basınının, Kürtlerin, ABD'nin ve Batı'nın nasıl başarısızlığa uğratıldığı yönündeki övgülerini hayal edebiliyorum. Erdoğan başarısız olursa, her zaman Amerikan karşıtlığını ve NATO'nun Türkiye'deki güvensizliğine oynayabilir. Türkleri bayrak altında toplamak, Türk liderler için her zaman iyi bir siyasi stratejidir. Erdoğan olmak güzel: Kazandığında kazanıyor ve bazen kaybettiğinde yine kazanıyor."

REUTERS: TÜRKİYE VETOYU KALDIRDI

Reuters haber ajansı ise "Türkiye'nin haftalarca süren dramayı sona erdirerek veto hakkından vazgeçtiğine" dikkat çekti. Haberde, "NATO müttefiki Türkiye, üç ülkenin birbirinin güvenliğini korumayı kabul etmesi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı müttefik birliğini test eden haftalarca süren bir dramayı sona erdirmesinin ardından vetosunu kaldırdı" denildi.

NEWSWEEK: NATO'NUN GENİŞLEMESİNİ ENGELLEME HAMLESİNE DARBE

Newsweek dergisi de "Türkiye'den Putin'in NATO'nun genişlemesini engelleme hamlesine darbe" başlığıyla gelişmeleri okurlara sundu. Haberde, "Putin'in Ukrayna'yı işgali için öne sürdüğü birkaç nedenden biri de NATO'nun genişlemesini önleme arzusuydu. Bu, Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmak için başvuru yapmaya sevk etti" denildi. 

Washington Post da "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyi kabul ederek ittifakın büyümesinin önünü açtı" analizine yer verdi.

NYT: PUTİN'E DARBE

New York Times'a (NYT) konuşan NATO'nun üst düzey yetkilisi de Türkiye'nin veto hakkından feragat hamlesinin "Putin'e darbe" olduğunu savundu.

'UKRAYNA KRİZİ ERDOĞAN'I ÖNEMLİ BİR OYUNCU HALİNE GETİRDİ'

AFP'nin haberinde ise üçlü mutabakat "Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bir çalışma ilişkisi sürdürme becerisi, Ukrayna krizinde önemli bir oyuncu haline getirdi. Erdoğan, NATO müttefiklerinin çağrılarına rağmen, Kuzeyli ikilinin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına yanıt olarak yaptığı başvurulara yeşil ışık yakmayı inatla reddetmişti" ifadeleriyle duyuruldu.

Associated Press'e (AP) konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ise Türkiye'nin veto hakkından feragat etmesinin birliğe katılmak için halen yeterli olmadığını savundu. Andersson, "Bunu onaylaması gereken 30 parlamento var ve ne olacağını asla bilemezsiniz" dedi. Andersson, İsveç kamuoyunun iade talepleriyle ilgili söz konusu anlaşmayı bir taviz olarak görüp görmeyeceği sorusuna, "Bunun İsveç'in güvenliği için iyi olduğunu görecekler" dedi. (DIŞ HABERLER)