Türkiye'nin olimpiyat karnesi: Kim, hangi branşta madalya kazandı?

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları sona erdi, Türkiye 8 madalya kazandı. Madalyalar hangi branşlarda geldi, kim madalyayı kılpayı kaçırdı?

TÜRKİYE’YE 8 MADALYA

17 gün süren Paris 2024 Olimpiyat Oyunları sona erdi. Olimpiyatlara katılışının 100. yılını kutlayan Türkiye, Paris 2024’ten 8 madalyayla dönüyor. Oyunlarda 3 gümüş 5 de bronz madalya kazanan milli sporcularımız, takım sporlarında da Türkiye’ye ilk madalyaları getirdiler.

EN ÇOK MADALYA BOKSTAN

Türkiye’ye en çok madalya kadın boksörlerden geldi. Milli kadın boksörlerimiz Hatice Akbaş ve Buse Naz Çakıroğlu final maçlarında kaybederek gümüş madalya kazandı. Esra Yıldız Kahraman ise üçüncülük maçını kazanarak bronz madalya aldı. Çakıroğlu, Tokyo 2020’nin ardından bir kez daha olimpiyat madalyası kazanma başarısı gösterdi.

OKÇULARDAN MADALYA

Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Abdullah Yıldırmış'tan oluşan erkekler okçuluk takımı bronz madalya aldı. Bu madalya, Türkiye’nin olimpiyat tarihinde takım sporlarında aldığı ilk madalya olarak kayıtlara geçti.

GÜREŞTE 2 MADALYA

Türkiye, Olimpiyat Oyunları tarihinde en başarılı olduğu spor branşı güreşte bu sene iki bronz kazandı. Türkiye’ye madalyaları kadınlar 68 kilogramda Buse Tosun Çavuşoğlu, erkekler 125 kilogramda ise Taha Akgül kazandırdı.

ATICILIK VE TEKVANDODA BİRER MADALYA

Türkiye, olimpiyat tarihinde takım sporlarındaki 2. madalyasını da Paris’te kazandı. Atıcılık branşında 10 metre havalı tabanca karma takımındaki milli sporcular Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç aldığı gümüş madalya ile Türkiye'nin Olimpiyat tarihinde atıcılık branşındaki ilk madalyasını da kazandırmış oldu. Atıcılık, Türkiye'nin yaz olimpiyatları tarihi boyunca madalya kazandığı 10'uncu spor dalı oldu.

Milli atıcı Yusuf Dikeç, final müsabakasında ekipman kullanmadan ve tek eli cebinde atış yapmasıyla olimpiyatların gündemine oturdu. Dikeç’in sosyal medyada milyonlar kez paylaşılan görüntüsü, olimpiyatlardaki diğer sporcuların da dikkatini çekti. Dünya rekoru kıran sırıkla atlamacı Armand Duplantis, kadınlar sırıkla atlamada Nina Kennedy, erkekler disk atmada Roje Stona ve pek çok sporcu, başarılarını Yusuf Dikeç hareketiyle kutladı.

Tekvandoda milli sporcumuz Nafia Kuş Aydın da kadınlar 67 kilogramda bronz madalya kazandı.

MADALYAYA YAKLAŞTIĞIMIZ BRANŞLAR

A Milli Kadın Voleybol Takımı’mız, Olimpiyatlar'da tarihinde ilk defa yarı finale kaldı. Milli takım yarı finalde İtalya'ya ve üçüncülük maçında Brezilya'ya yenilerek dördüncü oldu.

16 yaşındaki milli yüzücü Kuzey Tunçelli, Türkiye'ye bu branşta ilk kez Olimpiyat finali heyecanı yaşattı. Tunçelli finalde 5'inci oldu ve "Dünya gençler rekoru"nu kırdı.

Sırıkla atlamada milli atletimiz Ersu Şaşma ve paralel barda milli cimnastikçimiz Ferhat Arıcan da olimpiyat beşincisi oldular.

OLİMPİYAT KARNESİ

Türkiye, Paris 2024'ü madalya sıralamasında 64'üncü basamakta tamamladı. Olimpiyat tarihindeki toplam madalya sayısı ise 112'ye çıktı.

(SPOR SERVİSİ)

Olimpiyatların en başarılı ülkeleri Olimpiyat Raporu: Türkiye hangi branşta ne yaptı? Break dans, kaykay, BMX bisiklet... Olimpiyatın yeni sporları neler? Paris 2024: Takım oyunlarında ilk olimpiyat madalyası gelecek mi? Ağabeyinden etkilenerek başladı, dünyanın en iyilerinden oldu Aldığı cezayla koşmaya başladı, yolu olimpiyatlara kadar uzandı