Türkiye'nin risk primi 150 baz puan yükseldi

Ekonomik girdapla birlikte Türkiye'nin risk primi (CDS) 150 baz puanlık yükselişle 466 baz puana yükseldi. Peki, CDS nedir? CDS priminin yükselmesi ne anlama gelir?

Abone ol

DUVAR - İç siyasetteki karmaşa ve ataması kasım ayında yapılan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın faiz artırımı nedeniyle hafta sonu apar topar görevden alınmasının faturası ağır oldu. Günün ilk yarısında TL, dolar karşısında yüzde 10 değer kaybederken, borsadaki erime yüzde 9'u buldu.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin risk primine de yansıdı. 5 yıllık kredi temerrüt takası (Credit Default Swap/CDS) 156 baz puan yükselerek, Kasım 2020'den sonraki en yüksek seviye olan 466 baz puana çıktı.

CDS NEDİR?

Doç. Dr. Murat Batı, 'CDS nedir?' sorusuna iki yıl önce kaleme aldığı yazıda şu yanıtı vermişti: 

En basit tanımlama ile bir devletin ya da ülkedeki şirketlerin piyasaya sunduğu borçlanma araçlarının (hazine bonosu, devlet tahvili, finansman bonosu vs.) vadeleri geldiğinde bunların ödenmemesine riskine karşılık yatırımcılardan alınan bir bedeldir. Bunu bir tür sigorta bedeli gibi algılamak yanlış olmaz. Ödenmeme riskine karşılık ödenen bu sigorta bedeline ise CDS Primi adı verilmektedir.

CDS Primleri ülkelerin aldıkları borçları geri ödememe risklerini ölçen bir göstergedir. Bu nedenle bu prim ne kadar yüksek ise maalesef ülke daha çok riskli bir ortama girmiş bulunmaktadır. Şöyle düşünün; hayat sigortası yaptırdığınızda yaşlı ve hasta birinin sigorta primi daha yüksektir. Çünkü hayati risk taşıyan hastalıklara yakalanma hatta ölme riski daha yüksektir. Varın gerisini siz düşünün. (EKONOMİ SERVİSİ)