Türkiye’ye alınmadı, mahkeme kararıyla ‘yasağı’ kaldırttı
Türk vatandaşlığından çıkan ve Alman vatandaşı olan G.G.’nin Türkiye’ye girişine uluslararası savaşçı olduğu şüphesiyle izin verilmedi. Yasak kararını yargıya taşıyan G.G., Göç İdaresi’ne karşı açtığı davada haklı bulundu ve Türkiye’ye girişini engelleyen yasak kararı iptal edildi.
ANKARA -Doğuştan Türk vatandaşı olup farklı nedenlerle vatandaşlıktan çıkan kişilere verilen Mavi Kart sahibi Alman vatandaşı G.G. 2017 yılının mart ayında Türkiye’ye geldi.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda görevli emniyet personeli, G.G. hakkında yaptığı risk değerlendirmesinde ülkeye girişinin kamu düzeni ve güvenliği açısından sakıncalı olduğuna karar verdi ve "kabul edilemez yolcu" değerlendirmesiyle ülkeye girişine izin vermedi. Alman vatandaşı G.G. hakkında Ç-141 (Ülkemize Girişi Bakanlık İznine Tabi) tahdit kaydı konuldu.
EMNİYET ULUSLARARASI SAVAŞÇI OLABİLİR DEDİ
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı personel tarafından G.G.’nin ülkeye alınmamasına ilişkin hazırlanan tutanakta, G.G.’nin Türkiye’yi çatışma bölgelerine geçiş için güzergâh olarak kullandığı, ulusalarası savaşçı olduğu veya başka herhangi bir şekilde Türkiye için güvenlik tehdidi oluşturduğu şeklinde iddialar yer aldı.
Türkiye’ye girişinin engellenmesinin ardından birkaç kez daha Türkiye’ye gelen fakat ülkeye girişine izin verilmeyen G.G. ise yasak kararını yargıya taşıdı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne karşı açılan davada G.G., ülkeye girişini önleyen işlemin hukuka aykırı olduğunu, ülkeye girişine neden izin verilmediğinin somut olarak belirtilmediğini ve yasak kararına dair Göç İdaresi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmediğini belirterek bu kararın iptalini istedi.
ÇATIŞMA BÖLGESİNE GİDECEĞİ KANISINA DAİR BİLGİ VE BELGE YOK
Alman vatandaşı G.G.’nin başvurusunu karara bağlayan Ankara 1’inci İdare Mahkemesi yasak kararını iptal etti. G.G.’nin Irak ve Suriye’deki olaylara katılmak üzere geldiği iddiasının tahmine dayandırıldığını belirten mahkeme heyeti oy birliğiyle aldığı kararında iptal gerekçesini şöyle açıkladı:
“Davacının ülkemizi çatışma bölgelerine geçiş için güzergah olarak kullandığına, uluslararası savaşçı olduğuna veya başka herhangi bir şekilde ülkemiz için güvenlik tehdidi oluşturduğuna dair herhangi bir tespitin bulunmadığı, dosyada davacının genel güvenliği tehdit ettiğine dair herhangi bir bilgi ve belge de bulunmadığı, davacının profil değerlendirilmesinin nasıl yapıldığına, hangi yönlerden şüphe uyandırdığına, Irak ve Suriye bölgesindeki çatışmalara katılma ihtimali olduğu kanısına nasıl varıldığına dair hiç bir bilgi ve belge sunulmadığı, salt tahmine ve öngörüye dayanılarak seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde işlem tesis edilemeyeceği, dolayısıyla tahdit kodunun dayanağının davalı idarece ispatlanamadığı, ayrıca davacının izinle vatandaşlıktan çıktığı ve önceden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu, Türkiye ile maddi manevi bağlarının devam ettiği, Türkiye'de ailesinin ve akrabalarının olduğu anlaşıldığından, somut bir gerekçeye dayanmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”
MAHKEMENİN KARARININ ARDINDAN TAHDİT KALKTI
Ankara 1’inci İdare Mahkemesi’nin iptal kararının ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 17 Haziran 2019 tarihi itibariyle Alman vatandaşı G.G.’ye ait tahdit kaydını kaldırdı. Türkiye'ye giriş için başlattığı yargı mücadelesini kazanan G.G.'nin avukatı Abdullah Enes Baltacı, G.G'nin tahdidinin kaldırılmasının ardından yakın tarihte Türkiye'ye geleceği bilgisini aktardı.