Türkiye'ye 'idam felaket olur' uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden 'idam referandumu'ndan söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: İdam, doğası itibarıyla geri döndürülemez, gaddarca ve insanlık dışı. İdam cezasının geri getirilmesi Türkiye'de insan hakları normlarından uzaklaşan, bir diğer felaket getirici bir adım anlamına gelir.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendi yetkilerinin genişletilmesini öngören anayasa referandumunun kabul edilmesi sonrası yaptığı "İkinci bir referandum da idam için de düzenleriz" çıkışına İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden tepki geldi. Örgüt, "İdam cezasının geri getirilmesi Türkiye'de insan hakları normlarından uzaklaşan, bir diğer felaket getirici bir adım anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

Örgütün Türkiye temsilcisi Emma Sinclair-Webb imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Cumhurbaşkanı ve hükümet önümüzdeki günlerde OHAL'i kaldırmalı ve siyasi durum ne olursa olsun, tüm Türkiye'de insan haklarını tesis etmeli. Gelişigüzel gözaltılar ve suçlamalar, adil olmayan davalar, medya ve Kürt yanlısı muhalefet üzerindeki siyasi baskı son bulmalı. Erdoğan ilk zafer konuşmasında destekçilerine, idam cezasını geri getirme planlarından söz etti. Bu, referandum kampanyası boyunca tekrarlanan bir temaydı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, doğası itibarıyla geri döndürülemez, gaddarca ve insanlık dışı olan idam cezasına karşı çıkıyor. İdam cezasının geri getirilmesi Türkiye'de insan hakları normlarından uzaklaşan, bir diğer felaket getirici bir adım anlamına gelir."

Açıklamada, referandum kampanyası hakkında da 'benzersiz bir siyasi baskı ikliminde gerçekleşti' ifadesi kullanıldı. Örgüt, kampanya sürecinde 'hükümetin ve cumhurbaşkanının kararnameler yoluyla medyayı kontrol ettiği, kamusal alanda hâkimiyet kurduğu ve eleştirel gazeteciler ile Kürt yanlısı parlamenter muhalefetin hapse atıldığına' dikkat çekti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yüksek Seçim Kurulu'nun referandum gününde mühürsüz zarfları kabul etme kararı almasını da 'tartışmalı' sıfatıyla niteledi. (Dış Haberler)