Türkiye'ye mayın uyarısı: 1 milyon tane var

Mayınsız Türkiye Girişimi'ne göre halen Türkiye'de toprak altında 1 milyon mayın var. Bu mayınlardan biri geçtiğimiz günlerde 14 yaşındaki Ali Sarıdağ'ın ağır yaralanmasına neden oldu.

Abone ol

GAZİANTEP - Mardin’e bağlı Kızıltepe ilçesinde koyun otlatırken arazide bulduğu mayının patlaması sonucu bir kolunu ve gözünü kaybeden çoban çocuğun tedavisi Gaziantep’te sürüyor. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, ülkemizde toprak altında halen 1 milyon mayın olduğunu belirterek tehlikenin sürdüğüne dikkat çekti.

MAYINLA OYNAMANIN BEDELİ AĞIR OLDU

Kızıltepe ilçesi Akdoğan köyü kırsalında koyunları otlatmaya çıkan 14 yaşındaki Ali Sarıdağ farkında olmadan mayınlı araziye girip eline aldığı mayının patlaması sonucu ağır yaralandı. Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne kaldırılıp ilk müdahalesi yapılan Sarıdağ, Mardin'de tedavisinin yapılamayacağı için Gaziantep Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

UZUN BİR TEDAVİ SÜRECİ GEREKİYOR

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alınan Sarıdağ'ın, durumu hakkında bilgi veren doktorlar, çocuğun bir kolunun tamamen koptuğunu, bir gözünü kaybettiğini ve yüzünde ciddi deformasyon meydana geldiğini ifade ettiler. Doktorlar ayrıca, yoğun bakımda durumu halen stabil olan ve uyutulan Ali Sarıdağ’ın, önünde çok uzun bir tedavi süreci olduğunu belirtti.

ÖĞRETEN: MAYINLARDAN EN FAZLA ZARARI ÇOCUKLAR GÖRÜYOR

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten ise bu olayın önemli bir tehlikeye işaret ettiğini belirtti. Türkiye’de halen toprak altında 1 milyondan fazla mayın bulunduğuna dikkat çeken Öğreten, ulaşabildikleri bilgilere göre son 35 yılda bin 409 kişinin mayın ve benzeri patlayıcılar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

'ÖNCE İÇ BÖLGELERDEKİ MAYINLAR TEMİZLENMELİ'

Mardin’de meydana gelen olayı da yakından izlediklerine değinen Öğreten, “Türkiye, imza koyduğu uluslararası sözleşmelere göre mayın temizliğine 3 yıl gecikmeli olarak 2013 yılında başladı. Mayın temizliği için Birleşmiş Milletler ’den 2022 yılına kadar süre talep etti ama bizim hesaplarımıza göre bu mümkün görünmüyor. Mayınların imhası sınır bölgelerinden başladı. Ancak esas sorun iç bölgelere döşenen mayınlar. O nedenle son yıllarda daha fazla çocuk mayınla oynadığı için hayatını kaybetti. Mayından en büyük zararı onunla oynayan çocuklar görüyor. Mayınlı bölgelerde toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.