Türkolog Mihail Meyer yaşamını yitirdi

Türkolog Mihail Meyer, 86 yaşında yaşamını yitirdi. Meyer, akademik kariyerini ağırlıklı olarak Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye üzerine kurmuştu.

Abone ol

DUVAR - 1960 yılında Moskova Devlet Üniversitesi’ni bitiren ve yıllarca Doğu Dilleri Enstitüsü’nün başkanlığını yapan Mihail Meyer, 86 yaşında yaşamını yitirdi. Meyer'in ölüm haberini Profesör Dr. İlber Ortaylı duyurdu. 

Profesör Dr. İlber Ortaylı, “Yakın dostumdu” dediği Meyer için şu ifadeleri kullandı:

"Mihail Meyer, 86 yaşında Türkoloji dünyasını ve Türk dostlarını terk etti. Yaprak dökümünün hüzünlü bir gününü yaşıyoruz. Meyer, şahsiyetindeki ve dostluğundaki eşsizliğiyle tanınırdı. Sovyetlerin en zor zamanlarında doğdu ve büyüdü. Başarılı bir tahsil yaptı. Çünkü Rus Türkoloji’sinin büyük hocaları henüz ayaktaydı. Meyer, onların himayesinde yetişti. Kendi yetiştirdiği talebeler daha seçkindir. Eğer Rusya’da Türkoloji disiplini kendini yenileyebildi ve zamana uyabildiyse bunda Meyer’in hem şahsiyetinin hem de çalışkanlığının büyük payı vardır. Her zaman Türkiye’nin haklı tezlerini desteklemiştir. 1980’lerin sonundan beri Türkiye’ye gelirdi. Çok yakın dostumdu. Moskova Devlet Üniversitesi’nde onun davetiyle üç dönem ders verdim. Talebelerini de tanırım. Yazları Ayvalık’ta kurslar düzenlerdik. Onun bu eseri de ümit ederim devam edecektir.”

'SAVAŞ DOLAYISIYLA SON DERECE ÜZGÜNDÜ'

İlber Ortaylı, Meyer’in savaş dolayısıyla son derece üzgün olduğunu da belirterek, "Ailecek çok yakındık. Umarım ondan sonra gelecekler de onun yetiştirdikleri de onun özellikle bu mirasına sahip çıkacaktır. Türkçe konuşurdu. Osmanlıcası çok iyiydi. Gayet dost canlısıydı. İstisnai bir adamdı. Türkiye’ye ve Türklere de büyük sevgisi vardı. Bu son (Ukrayna) savaş dolayısıyla son derece üzgün olduğunu da söyleyebilirim. Bir dost kaybetmenin ani üzüntüsü içindeyim" dedi.

MİHAİL MEYER KİMDİR?

Mihail Meyer, 30 Ağustos 1936'da Moskova'da doğdu. 1960 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü'nden (şimdiki ISAA) mezun oldu. 1990'da doktor ve 1992'de tarih bilimleri profesörü oldu. 1994'ten 2012'ye kadar ISAA'nın direktörlüğünü yaptı, 2012'de enstitünün başkanı oldu.

Rusya Bilimler Akademisi’nin Şarkiyat Enstitüsü başkanlığını yıllarca yapan Meyer, yaşamı boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun, Türkiye'nin ve Yakın ve Orta Doğu'nun diğer bazı ülkelerinin sosyo-politik, ekonomik, kültürel tarihi üzerine 150'den fazla bilimsel ve eğitimsel eser yayınladı. Akademik kariyerini ağırlıklı olarak Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye üzerine kuran Meyer’in Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye üzerine çok sayıda makalesi bulunuyor. 

Son olarak Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Onursal Başkanı olan Prof. Dr. Mihail Meyer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov dahil Rusya'da birçok gazeteci ve siyasetçinin hocasıydı.