TÜSİAD: AB sahip çıkmamız gereken bir proje

TÜSİAD Başkanı Symes'den AB uyarısı: Doğrudan yatırımların yüzde 70'i Avrupa'dan geliyor. İhracatın yarısı da Avrupa'ya yapılıyor.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, AB ekonomi çerçevesi dışında kalan bir Türkiye’nin kalkınma hedeflerinin ciddi sekteye uğrayabileceğini belirtti. Symes, “AB, iş dünyası olarak sahip çıkmaya devam etmemiz gereken bir projedir” dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 22’nci Akdeniz Toplantısı’nın konuğu TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes oldu. 2008 krizinden bu yana dünya ekonomisinin tam toparlanmış olmadığı ve hala çok yavaş büyüdüğünü kaydeden Symes, “Bu durum ekonomik açıdan pek çok sonuç içermesinin yanında siyasi anlamda da dünyayı sarsmış durumda. Özellikle finansal kriz sonrasında küreselleşmenin ulusal egemenliğin önüne geçmesine yönelik bir direnç var. Gelişmiş ülkelerde küreselleşme ve göçmen karşıtlığının yükseldiğini görüyoruz. İngiltere’nin AB’den çıkma kararı alışı, ABD’de başkanlık seçimleri, İtalya’da çok yakın ciddi ekonomik reformlar içeren paketin referandumda reddedilişi, Çin’de siyasal sistemin tekrar içe kapanma eğilimi ve radikal sağ partilerin bazı Avrupa ülkelerinde yükseliyor oluşu, son dönemde şahit olduğumuz önemli gelişmeler. Hiç şüphesiz bizim de içinde olduğumuz dünya ekonomisini yeniden şekillendirecek gelişmeler” dedi.

'TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİ CİDDİ SEKTEYE UĞRAYABİLİR'

TÜSİAD Başkanı Symes, ABD’nin dünya ile özellikle de Avrupa ve Ortadoğu ile ilişkilerini nasıl kurgulayacağının, dünyanın en kritik coğrafyasının merkezinde olan Türkiye açısından da son derece önemli olacağına işaret etti. AB’nin ciddi bir kimlik krizi yaşaması, karar vermede zorlukları olması, dünya siyasetinde ekonomik gücü oranında bir ağırlık gösterememesi, içindeki dayanışmanın kırılmasının AB’nin önemini azaltmayacağına da vurgu yapan Symes, “Maalesef AB ile ilişkilerimizin giderek yıprandığı bir süreç içindeyiz. Burada tek taraflı haklı ya da haksız görmek mümkün değil. Karşılıklı olarak üyelik müzakerelerindeki süreçte iki taraf da üzerine düşeni tam olarak yapmıştır diyemeyiz. Bunun sonucunda üyelik sonucundaki ivme her iki taraftan kaynaklanan nedenlerle önce kaybedildi, sonrasında da geriye gidişler oldu. Avrupa ekonomisinin bizim için olan önemini çok iyi biliyorsunuz. AB ekonomi çerçevesi dışında kalan bir Türkiye’nin kalkınma hedefleri ciddi sekteye uğrayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

'AB SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKEN BİR PROJEDİR'

Ancak AB’ye yönelik perspektifini koruyan bir Türkiye ile mevcut ekonomik ilişkiler küresi ve tedarik zincirlerinin korunabileceğini dile getiren TÜSİAD Başkanı, konuşmasına şöyle devam etti: “Siyasal demokratik değerler, ortak değerler haline gelebilir. Türkiye’ye giren doğrudan yatırımların yüzde 70’i Avrupa ülkelerinden geliyor. İhracatımızın yarıya yakınını Avrupa ile yapıyoruz. Türkiye gelen turistlerin yüzde 45’i Avrupa ülkelerinden, Avrupa ekonomisinin bir an önce daha sağlıklı bir yapıya kavuşması, Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip. Türkiye’nin AB ile ilişkileri ve üye müzakere sürecinin sağlıklı bir şekilde yürümesi de karşılıklı işbirliği ve güven için de şart. Türkiye AB ile müzakerelerde ilerledikçe dünyanın geri kalanı ve doğu ile güçleniyor. Küresel ilişkileri güçlendikçe de AB ile müzakerelerdeki gücü artıyor. AB iş dünyası olarak sahip çıkmaya devam etmemiz gereken bir projedir. Bunun altını burada bir kez daha çizmek istedim.”

'TÜRKİYE’NİN EN AZ YÜZDE 5 BÜYÜMEYE İHTİYACI VAR'

Son iki yıldır yaşanan terör olayları ve siyasi belirsizliklerle Türkiye ekonomisinin yavaşladığını, ama büyümeye devam ettiğini dile getiren Symes, son açıklanan rakamların ekonominin yüzde 1.8 oranında daraldığına işaret ettiğini söyledi. Bunun süratle tedbir alınması gereken bir alan olduğuna da işaret eden Symes, “Zira işsizliğin artmaması, iş gücüne giren gençlerimizin yeni istihdam yaratabilmemiz için Türkiye’nin en az yüzde 5 büyümeye ihtiyacı var” dedi.

BAŞKANLIK TASARISI ÜZERİNE ÇALIŞMA

Toplantıda işadamlarının sorularını da yanıtlayan TÜSİAD Başkanı’na, TBMM’ye sunulan başkanlık tasarısı ile ilgili düşünceleri de soruldu. TÜSİAD olarak kapsamlı bir çalışma yapmadan bir görüş vermek istemediklerini belirten Symes, “Son derece önemli bir konu ama başkanlık konusu Türkiye’nin gündemine ilk defa girmiyor, geçmişte de geldiğinde TÜSİAD’ın o dönemdeki çalışmalara yönelik bütün raporları ve görüşlerine TÜSİAD sitesinden ulaşabilirsiniz. Ama yeni tasarıyla ilgili, açıkçası tasarıyı bekledik. Tasarı öncesinde anayasa komisyonu başkanıyla kapsamlı görüşmelerimiz oldu. Kendisi TÜSİAD’ı ziyaret etti, yapılan çalışmaları izah etti. Dolayısıyla diyaloğumuz zaten vardı, ama bu çalışmayı kapsamlı değerlendirdikten sonra TÜSİAD görüşünü açıklamayı uygun görüyoruz” dedi.

(ANTALYA-DHA)