TÜSİAD, DEİK'ten çıkarıldı

 Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) yapısında değişikliğe giden hükümet, TÜSİAD'ı hem yönetimden hem de üyelikten çıkardı. MÜSİAD'ın etkinliği ise arttırıldı.

Abone ol

DUVAR - Torba yasada yapılan değişiklikle Ekonomi Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş haline getirilen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) yapısı da baştan aşağı değiştirildi. Yeni yapıda, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD) hiçbir şekilde yer verilmdi. TÜSİAD sadece yönetimde değil, DEİK’in hiçbir organında artık görev almayacak. Türkiye'nin en büyük sanayici ve ihracatçılarının üye olduğu bir kurum olmasına karşın, böyle bir adım atılması ‘TÜSİAD'a ceza' olarak nitelendiriliyor.

ERDOĞAN BAŞKANLIK EDECEK

DEİK Yönetim Kurulu’na ise artık Ekonomi Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı da gerekli hallerde başkanlık edebilecek. Yeni yapıda DEİK’in kurucu kuruluşları da 99’dan 94’e düşecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yeni DEİK yönetiminde daha etkin olacak. Daha önce bu dört kurumun içinde beşinci kurucu kuruluş olarak yer alan TÜSİAD ana kurucu kuruluşlar arasına alınmadığı gibi, diğer kurucu kuruluşlar listesine de yazılmadı.

HİSARCIKLIOĞLU DÖNÜYOR

Resmi Gazete’de dün yayımlanan yeni yönetmelikle DEİK’in çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi. Buna göre, “dört ana kurucu kuruluş” adı altında özellikli bir yapı oluşturuldu. TOBB, TİM, MÜSİAD VE TMB’den oluşan “dört ara kurucu kuruluş”, DEİK’in her aşamasında etkin olarak görev yapacak. Bu kuruluşların başkanları, artık aynı zamanda DEİK’in başkan yardımcıları olacak. Böylece 3 yıl önce “Özel sektör kuruluşları arası ilişkilerde özel sektörden, özel sektöre ilişki kurulması esastır. Yeni DEİK’e desteğimizin dışarıdan sürdürülmesinin daha faydalı olacağı kanaatindeyiz” diyerek DEİK yönetiminden istifa eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, otomatikman kurumun yönetimine yeniden gelmiş oldu. Eski yönetmelikte ise başkan yardımcıları yönetim kurulu tarafından seçiliyordu.

DEİK Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı başkanlığında en az iki ayda bir toplanacak. Başkanın katılamadığı toplantıya, dört ana kurucu kuruluşun başkanlarından, başkanın görevlendireceği birisi başkanlık edecek.

(Kaynak: Hürriyet/Sözcü)