Tutdere: Deprem illerindeki sağlık çalışanları Tıp Bayramı'na buruk girdi

CHP Adıyaman Belediye Başkan Adayı Abdurrahman Tutdere, "11 deprem ilinde görev yapan sağlık personelimiz 14 Mart Tıp Bayramına buruk girdi. Sorunları ivedilikle çözüme kavuşturulmalı" dedi.

Abone ol

DUVAR - 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen deprem illerinde görev yapan sağlık personelinin sorunlarının çözülmediğini belirten CHP Adıyaman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Abdurrahman Tutdere, “11 deprem ilinde görev yapan sağlık personelimiz 14 Mart Tıp Bayramı'na buruk girdi. Barınma başta olmak üzere, deprem bölgesindeki sağlık personelinin sorunları ivedilikle çözüme kavuşturulmalı” dedi.

Ülke genelinde son birkaç yıldan bu yana yurt dışına göç eden sağlık personelinin arttığını hatırlatan Tutdere, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde de sağlık personellerinin, depremden kaynaklı sorunlardan dolayı göç ettiğini ya da bu illerde kalmak istemediklerini dile getirdi.

Tutdere, “Türk Tabipleri Birliği verilerine göre 2023 yılında 2 bin 809, içinde bulunduğumuz 2024 yılının Ocak ayında da 224 sağlık personeli yurt dışına göç etti. İtibar görmeme, sağlıkta şiddet ve ekonomik koşullardan dolayı yurdu terk eden sağlık personellerimiz, deprem illerinde de deprem şartlarından dolayı durmak istemiyor. Bu soruna ivedilikle çözüm bulunmalı. Aksi takdirde zaten asbest tozu ve hijyen problemleri nedeniyle risk altında olan toplum sağlığı daha büyük bir tehlikeye girecek” diye konuştu.

'SAĞLIK PERSONELİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU BARINMA'

Sağlık personelinin deprem bölgesinde yaşadıkları sorunlara; hastaya, toplum sağlığına ve doğrudan sağlık personellerine etkileri bakımından yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade eden Tutdere, en önemli problemin barınma olduğunu vurguladı. Tutdere, şunları söyledi:

“Depremden etkilenen 11 ilde çoğu konut yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı için barınma sorunu hat safhada. Hem buraya mecburi hizmet kurasıyla ya da çeşitli sebeplerle ataması yapılan ya da halihazırda görev yapan hekimler ciddi bir barınma problemiyle karşı karşıya, konteynere ulaşmakta zorlanıyorlar, kiralanacak ev sayısının az olması ve kira fiyatlarının da buna bağlı yükselmesi de bir başka önemli sorun.”

'DOKTOR SAYISI AZALDI, RANDEVU SIRASI GELMİYOR'

Milletvekili Tutdere, sağlık personellerinin bölgede yaşadıkları diğer sorunları şöyle sıraladı:

 “Depremden kaynaklı ölüm; deprem illerinden göç etme, tayin ya da nakil; atamalarda deprem illerinin tercih edilmemesi gibi nedenlerle azalan hekim sayısından dolayı tüm deprem illerindeki hastanelerde randevularda ciddi bir yığılma var. Hasta kuyrukları bitmiyor, randevular özellikle bazı bölümlerde bulunamıyor ya da aylar sonrasına veriliyor.”