Tutuklu yakınları: Hasta mahpuslar serbest bırakılsın

EGE-TUHAYDER, hasta mahpusların durumuna ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Abone ol

İZMİR - Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER), cezaevlerindeki hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. İzmir Adliyesi önünde düzenlenen açıklamada “Hasta tutsaklara özgürlük, cezaevlerinde ölümler son bulsun” yazılı pankart ile “Zindanlara ses ver” ve “İnfaz yakmalara son” yazılı dövizler taşındı. “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları atılan açıklamada konuşan EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser, mahpusların “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen cezaevlerinde ölüme terk edildiğini belirtti.

'TUTSAKLAR TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTA ZORLANIYORLAR'

Tutsakların işbirlikçiliğe zorlandığını söyleyen Güleser, cezaevlerinde yaşanan sorunlara ilişkin şunları söyledi:

“Kantindeki ürünler fahiş fiyatlarla satılıyor, alım gücü dibe vurmuş durumda. Tutsaklar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorlar. Verilen yemek miktarı indirilmiş, temizlik ürünleri epeyce azaltılmış. Cezaevlerine kitap alımı sınırlandırılmış. Keyfi sürgünler devam etmekte ve tutsaklar özellikle ailesinin bulunduğu illerden daha uzağa gönderiliyor. Havalandırmaların üstü kapatılmış. Sosyalleşme etkinlikleri, atölyeleri yasaklanmış. Süngerli oda uygulamaları ve fiziksel şiddet artmış durumda.”

'YAPTIKLARI İNSAN HAKLARINA DA İNSANLIĞA DA İHANETTİR'

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde vefat eden Şervan Can Güder'in 20 yaşında olduğunu, yine Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde vefat eden Abdullah Boran'ın ise 80 yaşında olduğunu ifade eden Güleser, vefat eden mahpusları saygıyla andıklarını söyledi. Çocuk, genç, yaşlı demeden farklı düşündükleri, sisteme muhalif oldukları için tecrit koşullarının en ağırlarına maruz bırakılan başta Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların sesi olduklarını vurgulayan Güleser, “Biliyoruz ki insanlık dışı uygulamaların yürütücüleri cezaevlerinde düşman hukuku üzerinden muameleler uyguluyorlar. Yaptıkları insan haklarına da insanlığa da ihanettir. Bir an önce yetkililerden ölüseviciliğin bir kenara bırakılarak tecrit koşullarının sona erdirilmesini, hasta tutsakların tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

Güleser'in ardından konuşan Adalet Nöbeti eylemcisi Hanım Sever ise adalet için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, “Biz barış annesiyiz kimsenin ölmesini istemiyoruz. Ne polis ne asker annesinin ağlamasını istemiyoruz. Biz bundan sonra alanlarda olacağız. İnsanlık istiyoruz adalet istiyoruz. Biz bu tavrı kabul etmiyoruz” dedi. (DUVAR)