Tutuklu yakınları ile Adalet Bakanı arasında 'Sayın Öcalan' tartışması: Odadan ayrıldı

Tutuklu yakınları ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç arasında dün gerçekleşen görüşmede, Abdullah Öcalan’a dönük tecrit gündeme geldi. Tunç, ailelerin 'Sayın Öcalan' demesine tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Tutuklu ve hükümlü yakınlarından Refika Akın, Fatma Çığ, Nuray Özdeş, Leyla Kuday ve Gurbet Tekin ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilli Newroz Uysal ve Dilan Kunt, dün de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bakanlıkta görüşme sağladı.

Görüşmeye dair edinilen bilgilere göre; bakanlık ilk başlarda görüşme için tutuklu ve hükümlü yakınlarına saat 15.00’te randevu verdi. Ancak daha sonra bu görüşme saati yarım saat geri çekildi. Görüşme saatinden önce bakanlığa giden tutuklu yakınları, yarım saatten fazla bekletildi.

TECRİDE DİKKAT ÇEKTİLER

Edinilen bilgilere göre; görüşme başladığı gibi tutuklu yakınları ve DEM Parti Milletvekilleri, görüşmenin kayıt altına alınması için fotoğraf çekilmesini istedi. Ancak bakan, görüşme sonunda fotoğraf çekmek istediğini söyledi. Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, görüşmede ilk sözü alan tutuklu yakınları, 25 yıldır İmralı’da Adası’nda bulunan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tecrit altında tutulan ve 40 aydır haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan’dan dikkat çekerek sözlerine başladı.

‘SAYIN’ TARTIŞMASI 

Bu sırada tutuklu ve hükümlü yakınlarının, “Sayın Abdullah Öcalan” demesi üzerine Tunç “Sayın” kavramına tepki gösterdi. Tunç, rahatsızlığını dile getirince tutuklu yakınları, “Kürt halkı Sayın Abdullah Öcalan’ı önderi olarak görüyor. Sayın demeyeceğiz ne diyeceğiz” diye tepki gösterdi. Bakan Tunç’un ise, “Bu makamda ‘sayın’ ve ‘önder’ diyemezsiniz” dedi.

Tutuklu yakınlarının PKK liderinden 40 aydır haber alınmadığını hatırlatması üzerine Tunç, “Siz çocuklarınız için gelmemiş miydiniz?” diyerek, duruma karşı rahatsızlığını sürdürdü. Tutuklu yakınları ise kendi çocuklarının koşullarının İmralı tecridinden bağımsız olmadığını aktardı. 

BM KARARLARI HATIRLATILDI

Görüşmede yer alan tarafların paylaştığı bilgilere göre; DEM Parti Milletvekilleri ise Türkiye’nin bağlı olduğunu taahhüt ettiği Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) daha önce hazırladığı ve tecridin tespit edildiği raporlarını hatırlattı. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin (BM) Öcalan'a yönelik tecridin sonlandırılmasına dair iki defa aldığı tedbir kararını da anımsattı ve kararın da gereğinin hala yerine getirilmediğinin altını çizdi.

TECRİT RAPORU SUNULDU

DEM Parti milletvekilleri aynı zamanda PKK liderinin avukatlığını sürdüren Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının hazırladığı ve yaşanan tecrit ile Abdullah Öcalan ile ilgili hukuksuzlukların yer aldığı 2023 raporunu bakana verdi. Vekiller ayrıca İdare ve Gözlem Kurullarının tutukluları tahliye etmemesine dair aldığı kararlar, yaşanan sağlık sorunları ve pek çok sorunu da içeren çeşitli raporlar da verdi.

GÖRÜŞMEYİ YARIDA KESTİ

Ancak Tunç, Öcalan'a yönelik tecritten söz edilmesi nedeniyle görüşmeyi 21 dakikadan sonra bitirdi. Tunç, bu tartışmaların ardından görüşmeyi bitirdi ve odadan ayrıldı. 

(HABER MERKEZİ)