Tütün eylemleri büyüyor: Adıyaman-Kahta karayolu trafiğe kapatıldı

Tütün ticareti yasağına karşı Kahta'da bir araya gelen binlerce üretici, Adıyaman-Kahta karayolunu trafiğe kapattı. 

Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmanın yasaklanmasına karşı protestolar büyüyor. Malatya ve Adıyaman'ın ardından bugün de Kahta ilçesinde binlerce tütün üreticisi yasağı protesto etti. Üreticiler, Adıyaman-Kahta yolunu trafiğe kapattı. Üreticiler, kapattıkları yolda davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar'ın protesto eylemine karşı başlattığı ikna çalışmaları ise sonuç vermedi. Eylemciler Çuhadar'a, "Yasa geri çekilinceye kadar eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.

TÜTÜN DÜZENLEMESİ 

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yasaklandı. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda Kasım 2017’de yapılan düzenlemeyle yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kanunun uygulaması en son Haziran 2020’de yeni bir düzenlemeyle 1 Temmuz’a ertelenmişti.

2017 yılında çıkarılan kanunun ardından Tarım ve Orman Bakanlığının Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Aralık 2020 tarihinde yayımlandı. Yönetmeliğe göre tütün üreticilerinin tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün çeşitlerinin üretildiği bakanlıkça belirlenmiş üretim merkezlerinde en az 250 tütün üreticisi gerçek kişinin bir araya gelerek Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri kurması gerekiyor. Çiftçiler bu durumun bazı kişilere rant sağlayacağını ve kendilerine bir gelir sağlamayacağını savunuyor. (MA)