Tuz tadı hissi veren yemek çubukları geliştirildi

Japonya'da yiyeceklerde tuz tadı hissini artıran elektrikli yemek çubukları geliştirildi. Ürünün diyetlerinde sodyum miktarını azaltmak isteyen kişilere yardımcı olacağı belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Japonya'da bilim insanları, yemeklerden alınan sodyum miktarının azaltılması için, tuz tadı hissi veren elektrikli yemek çubukları geliştirdi. The Guardian'da yer alan habere göre, bu yemek çubukları, kişiyi bileğine takılan bir mini bilgisayar ve elektrik akımı aracılığıyla uyarıyor.

Tokyo'nın Meni Üniversitesi'nde çalışan Prof. Homei Miyashita, ürünü geliştirmek için Kirin adlı gıda firması ile çalıştıklarını söyledi. Miyashita, cihazın yiyeceklerden sodyum iyonlarını ağza ilettiğini ve burada bir tuzluluk hissi yarattığını belirtti.

TUZ TADINI 1.5 KAT ORANINDA ARTIRIYOR 

Miyashita and Kirin firması yetkilileri, yapılan klinik testler sonucunda, cihazın tuz tadını “1.5 kat oranında artırdığını” gözlemlediklerini söyledi. Deneylerde, az tuzlu miso çorbası verilen kişilerin cihaz sayesinde daha “yoğun, güzel ve lezzetli tadlar” aldıkları söylendi.

Kirin araştırmacılarından Ai Sato, “Hastalıkların önüne geçmek için, aldığımız tuz miktarını azaltmalıyız. Geleneksel yollardan daha az tuz almaya çalışırsak, diyetimizden en güzel yiyecekleri çıkartmanın ya da yavan yiyecekler yemenin acısına katlanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kirin tarafından yapılan açıklamada, yemek çubuklarının “insan vücudunu etkilemeyecek ölçüde çok zayıf bir elektrik akımı” kullandığı belirtildi.

JAPONYA'DA KİŞİ BAŞI ORTALAMA GÜNLÜK 10 GRAM TUZ TÜKETİLİYOR 

Ürünün gelece sene itibarıyla tüketicilere sunulacağı ve Japon mutfağında çok tuzlu yiyeceklerin revaçta olması nedeniyle, cihazın halka hitap edeceği belirtiliyor.

Ortalama bir Japon yetişkin, günde 10 gram tuz tüketiyor ve bu oran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün önerdiği seviyenin iki katına tekabül ediyor. Japonya Sağlık Bakanlığı, günlük tuz kullanımının erkekler için 7.5 grama, kadınlar için 6.5 grama düşürülmesini önermişti. (DIŞ HABERLER)