Twitter'a 'sansür' suçlaması: Modi muhaliflerinin hesapları askıya alındı

Başbakan Modi hükümetinin talebi doğrultusunda aralarında gazetecilerin de olduğu 120'den fazla hesabı Hindistan'da askıya alan Twitter 'sansür' eleştirileri ile karşı karşıya.

Abone ol

DUVAR - Hindistan'da son haftalarda aralarında gazetecilerin, edebiyatçıların, siyasetçilerin ve aktivistlerin de olduğu 120'den fazla kişinin hesabını askıya alan sosyal paylaşım sitesi Twitter'a 'sansür' suçlaması yöneltildi. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, Başbakan Narendra Modi'nin liderliğindeki Hindistan hükümeti, kaçak ayrılıkçı bir Sikh lideri arama çalışmaları sırasında Pencap eyaletindeki bir internet kesintisinin ardından Twitter'a bir tebliğ ileterek bir dizi kullanıcının hesaplarının platformdan kaldırılmasını talep etti. 

Twitter, 120'den fazla kişinin hesabını askıya almayı kabul ederken, hesabı askıya alınanlar arasında Kanadalı siyasetçi Jagmeet Singh, Kanadalı şair Rupi Kaur, pek çok gazeteci, bir Hindistan milletvekili ve BBC'nin Pencap bürosu da bulunuyordu. Bu durum ise Twitter'a yönelik 'sansür' suçlamlarını beraberinde getirdi. 

'MUHALEFETİ BASTIRMAK BİR STANDART HALİNE GELDİ'

Hesabı Hindistan'da askıya alınan isimlerden biri olan, Sikh diasporası konusunda haberler yapan Toronto merkezli Baaz News'in kurucusu Jaskaran Sandhu, 21 Mart'ta Twitter'dan bir e-posta aldığını, e-posta'da hesabının askıya alındığının yazdığını, fakat bunun sebebi olarak herhangi bir tweet ya da eyleminin gösterilmediğini aktardı. 

Sandhu, "Hindistan hükümeti, Sikh toplumundan ya da diğer azınlık toplumlarından gelen muhalefeti bastırmak için sert tedbirler almayı bir standart haline getirdi. Twitter'ın eylemleri de sivil özgürlüklerin ve demokratik hakların saldırı altında olduğunun bir örneğinden ibaret" değerlendirmesinde bulundu. 

Sandhu ayrıca, "Herhangi bir tweet değil, tüm hesabım Hindistan'da askıya alındı. Bu, üstü örtülü bir sansür. Bu konuda Twittre'da mutlak bir sessizlik hakim" bilgisini paylaştı.

'TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ, OTORİTER REJİME TESLİM OLDU'

Gazetenin haberine göre, Elon Musk Twitter'ı satın aldığı günden bu yana ülkedeki çalışan sayısını yüzde 90 azalttı. Ülkedeki durumu 'çok kötü' sözleriyle değerlendiren Hindutva Watch nefret suçları izleme örgütünün kurucusu Raqib Hameed Naik, "Büyük teknoloji sektörü, tamamen Başbakan Narendra Modi'nin otoriter rejimine teslim olmuş durumda. Twitter'ın Hindistan'daki tutumu, tüm dünyada medyayı ve muhalifleri susturma yönünde endişe verici bir eğilime işaret ediyor" dedi. (DIŞ HABERLER)