Üç sosyal hizmet çalışanı dilekçe verdi, sürgün edildi

Batman’da Vefa Sosyal Destek Projesi’nde görevlendirilen SES üyesi üç sosyal hizmet çalışanı, koruyucu ekipman talep ettikleri için başka illere sürgün edildi. Kararı hukuksuzluk olarak değerlendiren SES Batman Şube Eş Genel Başkanı Deniz Topkan, üyeleri üzerinden tüm çalışanlara gözdağı verildiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı çalışan sosyal hizmet uzmanları H.A., S.B. ve H.I., bir süre önce Vefa Sosyal Destek Grubu’nda görevlendirildi. Ancak çalışanlara koruyucu ekipman verilmedi. KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’na (SES) üye çalışanlar, bunun üzerine bir dilekçe yazdılar.

Dilekçede hem kendilerini hem de yardım götürdükleri yurttaşları salgına karşı korumak için kişisel koruyucu ekipmana ihtiyaçlarının olduğunu, bu ekipmanlar olmadan çalışamayacaklarını kaydettiler. Ayrıca sözlü olarak görevlendirildiklerini, bunun görev tanımı içinde yer alıp almadığını sordular.

Dilekçe işleme konmadan üç çalışan hakkında göreve gitmedikleri gerekçesiyle tutanak tutuldu. Ardından soruşturma başlatıldı ve sendika üyelerinden savunma istendi. Üç çalışan yaptıkları savunmada, görev tanımları içinde yer almamasına karşın Vefa Sosyal Destek Grubu’nda görevlendirildiklerini, kendilerine koruyucu ekipman sağlanması durumunda zor durumdaki yurttaşlara yardımcı olmak için bu görevi yerine getireceklerini ifade ettiler.

MAAŞ KESİNTİSİ

İl Müdürü Ümit Çiçek tarafından başlatılan soruşturmanın sonucunda dilekçe veren çalışanlara idari para cezası verildi. 11 Mayıs’ta tebliğ edilen kararda çalışanların maaşlarından 1/30 oranında kesinti yapılacağı bildirildi. Ancak İl Müdürü Çiçek bu cezayla yetinmedi, tebliğin yapıldığı gün bakanlığa başvurarak çalışanların başka illere gönderilmesini istedi.

Bakanlık da bu üç uzmanın Yozgat, Osmaniye ve Erzurum’a sürgün edilmesine karar verdi. Karar, bayramdan hemen önce, 22 Mayıs’ta tebliğ edildi. Kararın geri çekilmemesi durumunda emekçilerin 15 gün içinde yeni görev yerlerinde çalışmaya başlaması gerekiyor.

'VEFA, TÜM DEZAVANTAJLILARI KAPSAMALI'

Korona virüsü ile mücadele çerçevesinde gerçekleşen Vefa Destek Grubu Projesi hakkında SES ne düşünüyor? Projeyi destekliyor mu? Bütün bunlar SES’in Vefa Destek Projesi’ne karşı olmasıyla ilgili olabilir mi?

Deniz Topkan

Bu soruları sorduğumuz SES Batman Şubesi Eş Genel Başkanı Deniz Topkan, Vefa Destek Projesi ile ilgili şunları söyledi: “Tüm dünyayı etkileyen salgın sürecinde, birçok işyerinin kapanması ve işsizlik oranın arttığını bilmekteyiz. Sosyal devlet olmak, halkın sorunlarını görmek ve ihtiyaçlarını gidermek üzerine inşa edilmiş olmalıdır. Halk yararına olan tüm uygulamalar bu anlamda kıymetlidir. Vefa Destek Projesi, tüm eksiklikleriyle birlikte değerlendiriyor ve tüm dezavantajlıları kapsayacak, sorunlarına çözüm üretebilecek bir biçime evirilebilir.”

'YARGIDAN ÖNCE KARAR GERİ ALINMALI'

“Kurum, Müdür Yardımcısını muhakkik olarak atayıp soruşturmayı hızlandırarak üç arkadaşımıza 30/1 maaş kesim cezası verdi. Verilen cezaya İl Disiplin Kurulu’nda itirazda bulunduk. Soruşturma neticelenmeden aynı dosya kapsamında Osmaniye, Yozgat ve Erzurum illerine sürgün kararı ile ikinci bir ceza verildi. Haklarında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek aynı dosya kapsamında sürgün edildikleri ifade edilmiştir” diyen Topkan’a göre bu cezalar mesnetsiz ve er geç yargıdan döneceğine inanıyor.

Yürütmenin durdurulması için yargıya başvurduklarını belirten Topkan, yargı sürecine gerek kalmadan kararın geri alınmasını beklediklerini söyledi. Üyelerine yönelik sürgün kararının bütün emekçilere gözdağı verilmek istendiğine dikkat çeken Topkan, sürgünlerle yılmayacaklarını ve mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

'SÜRGÜN YAŞAM HAKKINA MÜDAHALEDİR'

Sürgün kararı tebliğ edildikten 15 gün sonra çalışanların sürgün edildikleri kurumda işe başlamaları gerekiyor. Peki ama sürgün edilenler, sürgün edildikleri yerde güvende ve verimli bir çalışma yürütebilecekler mi?

Topkan, bu soruya şöyle cevapladı: “Kendi rızası dışında yer değişikliği ve özellikle yalan yanlış bilgilerle yapılan bir soruşturma kapsamında fişlenerek Osmaniye, Erzurum ve Yozgat’a gönderilmek, bırakın çalışma koşullarını yaşam hakkına bir müdahaledir. Fişlenerek sürgün edilen arkadaşlarımız kendilerini güvende hissetmeyecektir, istedikleri halde verimli bir çalışma yürütemeyeceklerdir.”

Üç kişinin Batman’dan Erzurum, Osmaniye ve Yozgat’a sürgün edilmesi yargıya taşınıyor. Ancak sürgüne gitmektense istifa etmeyi düşünen çalışanlar var mıdır?

SES Batman Şubesi Eş Genel Başkanı Deniz Topkan, bu soruya, “Evli, çocuk sahibi ve ekonomik olarak başka bir geliri olamayan arkadaşlar. Ülkenin ekonomik ve yaşam düzeyi düşünüldüğünde istifa gibi kararları vermek günümüz Türkiye’sinde çok da kolay olmamaktadır. Bizler bu ihtimale gelmeden, sürgünleri durdurmak için hem demokratik hem de hukuksal mücadeleyi kararlılıkla vermeye devam edeceğiz. Yaşam hakkına, aile bütünlüğüne karşı işlenmiş çağdışı cezalandırma yöntemi olan sürgün kararı geri çekilmelidir” şeklinde cevap verdi.

İL MÜDÜRÜ ÜMİT ÇİÇEK'E TEPKİ

Sosyal hizmet emekçilerinin maske istedikleri için sürgün edilmesine HDP ve CHP’den de tepki geldi. HDP Batman Milletvekilleri Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz, yazılı açıklama yaparak kararın kabul edilemez olduğunu ifade etti. Açıklamada, kurumdaki sendika üyesi çalışanların “rotasyon” adı altında sürgün edilmesinin iş ve çalışma barışına zarar verdiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “SES soruşturma ve idari para cezasına itirazlarını sürdürürken, H.I. Erzurum’a, S.B. Osmaniye’ye ve H.A. Yozgat’a kendilerine tebliğ edilen kararla sürgün edilmişlerdir. Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ümit Çiçek daha önce de V.Y. ve bugün sürgün edilen H.I hakkında usulsüz soruşturma başlatmış ancak soruşturmanın ve kınama cezasının kanuna aykırı olduğu İdari Mahkeme tarafından kanıtlanmıştır.”

Açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: “Ümit Çiçek’in baskıcı, ayrımcı, keyfi tutumunu kınıyoruz, haksızca sürgün edilen arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz” denildi.

TANRIKULU SÜRGÜN KARARINI MECLİS’E TAŞIDI

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, Meclis’e verdiği soru önergesinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’e şu soruları yöneltti:

“Vefa Destek Projesi kapsamında koruyucu ekipman yetersizliğini belirtmesinin ardından toplam kaç çalışan rotasyona uğramıştır? Soruşturmaların gerekçeleri nedir? Koruyucu ekipmanları kullanmadan çalışanların, kronik hastalar ve 65 yaş üstü vatandaşlar ile temasta bulunduğu iddiası doğru mudur? Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri dikkate alınmadan çalışanların sahaya gönderilme gerekçesi nedir? Çalışanların koruyucu ekipman eksikliği kim veya kimler tarafından denetlenmektedir? Çalışanların koruyucu ekipman eksikliği bulunmasına rağmen sahaya çıkmalarını engellemeyen kişi ya da kişiler kimlerdir? Bahse konu kişi ya da kişiler hakkında başlatılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?”

Sürgün protestosuna polis saldırdı: 8 gözaltı