'Uçan nehirler' neden büyüyen bir tehdit olarak görülüyor?

Bilim insanları 'uçan nehir' olarak da bilinen atmosferik nehirlerin sellere neden olarak yüz milyonlarca insanın hayatını riske attığ görüşünde.

DUVAR - Çin ve Kanada başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde seller olağanüstü bir seviyeye ulaştı. Bilim insanlarına göre bu eğilim, hızla ısınan atmosferdeki nemin eskiye göre de çok daha fazla olduğu konusunda bir uyarı. Geçen yılın nisan ayında Irak, İran, Kuveyt ve Ürdün'de şiddetli fırtına, dolu fırtınası ve olağanüstü yağışların sonucunda sel felaketleri yaşandı. Meteoroloji uzmanları bu bölgede gökyüzünde rekor düzeyde nem olduğunu ortaya koydu. Bundan iki ay sonra üç gün içinde 5 milimetre yağmur yağan Şili'de gökyüzündeki su düzeyi o kadar fazlaydı ki And Dağları'nın bazı yerlerindeki karlar dahi eridi. Sel felaketi sonucu yollar ve köprüler yıkıldı; su kaynakları zarar gördü. Avustralya'nın bazı bölgelerinde bundan bir yıl önce siyasetçilerin 'yağmur bombası' diye nitelediği benzer bir hava olayı yaşanmış, 20'den fazla kişi ölürken, binlerce kişi de tahliye edilmişti. Bilim insanları tüm bu olayların, 'atmosferik nehirler' adı verilen su buharı akımlarının bir sonucu olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten gram altın uyarısı: Çok pişman olursunuz... En güvenilir arabalar seçildi: Japon markaları zirvede Özgür Erdursun açıkladı: Emekli aylıklarında ciddi düşüşler yaşanacak İngiliz devinden dolar/TL tahmini: Yıl sonunda ne kadar olacak? Arda Güler'e 10 milyon liralık araba hediye edildi Başkan Adams'a suçlamalar: İstanbul'da eğlence mekanlarında ağırlandı