Uçan Süpürge’de bugün: Belmin Söylemez retrospektifi ve Ustalık Sınıfı konuşması yapılacak
Yönetmen Belmin Söylemez, 26'ncı Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali kapsamında yapılan Ustalık Sınıfı’nda sinema yolculuğunu anlatacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak.
DUVAR - Uçan Süpürge Vakfı tarafından 26 yıldır düzenlenen, kadın sinemacılara ve kadınları anlatan filmlere görünürlük kazandıran Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1 Haziran’dan bu yana çok sayıda film gösterimi ve söyleşi ile devam ediyor. Başkanlığını Halime Güner’in, direktörlüğünü Nil Kural’ın yaptığı festivalin konuklarından biri de yeni filmi "Ayna Ayna" ile festivallerden ödüllerle dönen yönetmen Belmin Söylemez oldu.
Açılış töreninde Söylemez’e yönetmen Bilge Olgaç'ın adını taşıyan Başarı Ödülü verildi. Sinemaya yanında başladığı, ustası Olgaç adına verilen ödülü festivalin açılış töreninde yapımcı Sevil Demirci'nin elinden alan Belmin Söylemez, bunun kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, "Bilge abladan çok şey öğrendim. Kameradan kurguya her ayrıntıyı çok iyi bilirdi. Sette herkes ona büyük saygı duyardı. Bütün zorluklara rağmen film yapmaktan vazgeçmezdi. Kararlı ve sinemaya tutkuluydu. Ondan ilham almalıyız" dedi.
Bilge Olgaç Başarı Ödülü Söylemez'le birlikte oyuncu Asiye Dinçsoy ve kurgucu Selda Taşkın'a da verildi.
'BIYIK'TAN 'AYNA AYNA'YA: ŞEHİRDE KAİNATI ARAMAK
Festival Belmin Söylemez’in yeni filmi "Ayna Ayna"yla birlikte 2000’lerde yaptığı, hemen hepsi festivallerden ödüllerle dönen kısa film ve belgesellerini de Ankara seyircisiyle buluşturuyor. ‘Şehirde Kainatı Aramak’ başlıklı retrospektifte yer alan filmlerin ortak özellikleri gözlemlerden, gerçek insanlardan ve İstanbul’dan beslenmesi.
Retrospektif'te Türkiyeli erkeklerinin bıyık tutkusunu ve bıyık tiplerine yüklenen politik anlamı anlatan "Bıyık", bir sokak çocuğunun kaybolan köpeğini arayışının öyküsü "Zap", yüzmeyi Boğaz’da öğrenen çocuklar üzerinden yazdığı "Dalgalar", Anadolu’dan İstanbul’a göç etmiş ailelerin eski İtalyan avlusunda camdan cama komşulukları üzerine "Pencereler", taksicilerin ve müşterilerin İstanbul trafiğinde sohbetlerde ve yollarda kaybolmasını izleyen "34 Taksi" filmleri yer alıyor. Retrospektifin son halkası ise Belmin Söylemez’in ustası Bilge Olgaç’la geçirdiği yılları anlatan "Bilge ve Öğrencisi: Bir Reji Asistanının Günlüğü".
USTALIK SINIFI SÖYLEŞİSİ
Belmin Söylemez, festival direktörü Nil Kural moderatörlüğünde 4 Haziran Pazar günü 16:00’da Goethe Enstitüsü’nde yapılacak Ustalık Sınıfı’nda sinema yolculuğunu anlatacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak.
7 Haziran’da sona erecek festivalin ayrıntılı programına buradan ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)