'Uçum, grev yasağı haberini uçurdu'

İzmit Bekaert fabrikasında grevi yasaklanan sendikanın başkanı Adnan Serdaroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un fabrikanın eski avukatı olduğunu söyledi. Serdaroğlu, “İşveren, Uçum kanalı ile grevin yasaklanacağından haberli olduğu için taleplerimize cevap vermedi” dedi

Atilla Özsever atillaozsever@gmail.com

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla erteleme adı altında grevi yasaklanan İzmit Bekaert fabrikası işçileri, yasağa rağmen fiili grev eylemini yedi gündür sürdürüyor.

Fabrikada grevi sürdüren DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un daha önce bu fabrikanın avukatı olduğu söyledi.

Adnan Serdaroğlu, “Mehmet Uçum, bu fabrikanın daha önce işveren avukatı olduğu için genel müdürün arkadaşı. O sebeple işveren, grevin erteleneceğinden haberli olduğundan bizim tekliflerimize bir cevap vermedi” diye konuştu.

Belçika sermayeli Bekaert şirketinin Kocaeli’ndeki iki fabrikasında sendikaların aldığı grev kararı, Cumhurbaşkanlığı tarafından 60 gün süreyle ertelendi.

Cumhurbaşkanlığı’nın 13 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan grev erteleme kararında, ertelemenin “milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle alındığı belirtildi.

Grev ertelendikten sonra taraflar 60 gün içinde anlaşamazlarsa uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu’nca çözümleniyor, yani tekrar grev başlayamıyor. Böylece grev erteleme kararı, fiilen grev yasaklanması anlamına geliyor.

TAZMİNATSIZ İŞTEN ATMA TEHDİDİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işverenin işçilere email gönderdiğini belirterek “Bizim grevimizi yasa dışı kabul ediyor, işçilerin iş akitlerinin tazminatsız olarak fesih edileceğini bildirdi” diye açıklama yaptı.

Başkan Serdaroğlu, işverenin ayrıca fabrikada grev nedeniyle meydana gelebilecek zarar için tazminat davası açacağını bildirdiğini ifade etti. Serdaroğlu, “Bizim yaptığımız grev, anayasal bir grevdir, hükümetin yaptığı da anayasaya aykırıdır” dedi.

Aynı zamanda DİSK Genel Sekreteri olan Serdaroğlu, “İşverenin bu tehdidi grevdeki 400 arkadaşımızı yıldıramaz, grevimiz devam ediyor” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, 2018 yılında verdiği bir kararla yine Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) işyerlerinde aldığı grev kararının ertelenmesini anayasaya aykırı bulmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, “Erteleme kararıyla anayasal bir hak olan grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılması fiilen anlamsız hale gelmiştir” vurgusu yapılmıştı. Devlet, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı karşısında Birleşik Metal-İş Sendikası’na 52 bin lira tazminat ödemişti.

GREV ÇADIRI YERİNDE

Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, işyerinde üretimin durduğunu ve büyük bir grev çadırında grev nöbetlerinin devam ettiğini söyledi. Serdaroğlu, işverenin çok kazanan bir işletme olduğunu belirterek “İşletmenin büyük bir ihracat potansiyeli var. Geçen yıl 42 bin ton çelik tel üreten fabrika, bu yıl kapasitesini 84 bin tona çıkardı. Yeni yatırımlar da yapıyor” diye açıklama yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bekaert İzmit Çelik Sanayi şirketi ile grev kararının ertelendiği ikinci fabrika olan Bekaert Kartepe Çelik Sanayi şirketinde ise Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası örgütlü bulunuyor.

Özçelik-İş Sendikası, 560 kişinin çalıştığı fabrikada ertelenen grev kararının iptali için Danıştay’a başvurduğunu açıkladı.

Öte yandan bu son erteleme ile birlikte 20 yıllık AKP iktidarı döneminde yasaklanan grev sayısı, 19 oldu. Bu yasaklardan 195 bin işçi etkilendi.

GREV YASAĞI İLE ASGARİ ÜCRETE DEVAM

Grev erteleme, dolayısıyla grev yasağının iki amacı bulunuyor. Birincisi işçileri bu haklarından mahrum etmek ve işyerinde üretimin sürmesini sağlamak. Halbuki sendikal mücadelenin en etkin aracı, grev hakkıdır. Grev hakkı olmayınca, sendikalar yasak nedeniyle greve çıkamazlarsa ücretlerini yükseltmeleri çok zorlaşır.

Grev yasakları nedeniyle sendikalı olmanın bir anlamı kalmaz. O zaman işçiler ister istemez, düşük ücretle çalışmaya devam etmek zorunda kalırlar ve hükümet ile işverenlerin belirlediği asgari ücret düzeyine mahkûm olurlar. Dolayısıyla grev yasaklarının diğer bir amacı da, sendikalı işçiyi asgari ücretle çalışmaya mahkûm etmektir.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Şu anda yoksul kesimin enflasyonu yüzde 151. Buna karşın biz görüşmelerde yüzde 130 zam istedik, işveren ancak yüzde 50 zam verdi” diye konuştu.

Serdaroğlu, “Biz 2.3 avro (44 TL) olan saat ücretlerinin 5 avro olmasını istiyoruz. Belçika’da saat ücretleri 20-25 avro. Oradaki asgari ücret de 1.842 avro, bizde 277 avro. İşveren Belçikalı, çok kazanıyor, biz aslında Belçika koşullarında çok asgari bir ücret talebinde bulunuyoruz” dedi. 

Tüm yazılarını göster