Üçüncü çeyrek büyümede sert düşüş: Yüzde 1,6
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüdü. Ekonomik krizin en büyük yansıması inşaatta oldu. İnşaat sektörü yüzde 5,3 daralırken, sanayide büyüme yüzde 0,3'e geriledi, tarımda yüzde 1 olarak gerçekleşti. Ücretlilerin milli gelirden aldığı pay ise ilk çeyreğe göre yüzde 38'den yüzde 31'e düştü. İkinci çeyrek büyüme yüzde 5,2 olarak gerçekleşmişti. Ekonomistler, mevcut verilere göre dördüncü çeyrek büyümenin negatif olacağı analizinde bulundu.
DUVAR - Gayrisafi Yurt İçi Hasıla üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,6 arttı. Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 21,8 artarak 1 trilyon 13 milyar 453 milyon TL oldu.
TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, üçüncü çeyrekteki büyümenin ikinci çeyreğe göre eksi yüzde 1,1 olduğunu belirterek, "Beklentilerimize paralel olarak ekonomi küçülmeye başladı. 4. çeyrekte hem yıllık hem çeyreklik büyüme negatif gelecek" dedi.
KRİZ GELDİ SİNYALİ
Ekonomi gazetecisi Emin Çapa ise büyüme rakamlarının 'kriz geldi' sinyali verdiğini vurgulayarak, önümüzdeki en az üç çeyrek verisinin benzer nitelikte olacağı öngörüsünde bulundu.
İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 5,3 AZALDI
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 1, sanayi sektörü yüzde 0,3 artarken inşaat sektörü yüzde 5,3 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 4,5 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 azaldı.
SABİT SERMAYE OLUŞUMU YÜZDE 3,8 AZALDI
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 1,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 3,8 azaldı.
Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 13,6 artarken ithalatı ise yüzde 16,7 azaldı.
İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 31'E GERİLEDİ
İşgücü ödemeleri, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19,4 artarken, net işletme artığı/karma gelir de yüzde 22,2 arttı.
İşgücü ödemelerinin cari Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 32,5 iken bu oran 2018 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 31,6 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 52'den yüzde 51,8 'e düştü.
İKİNCİ ÇEYREK YÜZDE 5,2'YDİ
TÜİK tarafından 10 Eylül'de açıklanan ikinci çeyrek verilere göre Türkiye ekonomisi yüzde 5,2 büyümüştü.
2017 yılının aynı döneminde ise bu rakam yüzde 5,4 olarak açıklanmıştı.2017 yılının tamamındaki büyüme rakamı ise yüzde 7,4 olarak gerçekleşmişti.
(HABER MERKEZİ)