Üçüncü Dünya: Brezilya'da ordu, komünistlerin 'yanlışlıkla' öldürdüğü Nazi subayını andı

Faşist Nazi subayı Otto Maximilian'ı anan Brezilya ordusu... Ülke başkanının yolsuzluğunu haberleştirdiği için suikaste uğrayan Haitili gazeteci Rospide Petion... Greve çıkan Filipinli işçiler...Tunus'un ilk açık LGBTİ kimlikli cumhurbaşkanı adayı... Hepsi Üçüncü Dünya'da...

Abone ol

DUVAR - Brezilya ordusunun, resmi Twitter hesabından eski bir Nazi subayı Otto Maximilian'ı anması tepki topladı. Folha de S. Paulo'da yer alan habere göre, Brezilya ordusu 1968'de komünist şehir gerillaları tarafından öldürülen Nazi subayın adını askeri okula vererek onu 'onurlandırdı'.

Maximilian, Latin Amerika'ya kaçan -ya da elini kolunu sallayarak gelen- Alman faşistlerinden sadece biri. Savaşın ardından çeşitli dönemlerde pek çok asker, özellikle dönemin ABD destekli askeri diktatörlüklerinin yolunu tutar. Maximilian'nın Batı Almanya'da da görev yaptığını hatırlatalım. Çünkü konu Demokratik Almanya'dan -namı diğer Doğu Almanya'dan- açıldığında klişeleşen eleştirileri sıralayanlar, Batı Almanya ve diğer 'blok' ülkelerinde ciddi görevler alan Nazi savaş suçlularını unutmuş olabilir...

İkinci Dünya Savaşı sırasında Berlin'de Sovyet askerlerine karşı savaşırken yaralanan Maximilian, Ulusal Kurtuluş Komutası (Comando de Libertação Nacional- Colina) tarafından uğradığı suikastte ilginç bir detay saklı. Örgüt Nazi subayını, Bolivya'da Arjantinli devrimci Ernesto Che Guevara'yı öldüren askerle (Gary Prado) karıştırır, asıl amaç Bolivyalı subayı öldürmektir. Colina hakkında dikkat çekici bir bilgi vermek gerekirse; ülkenin eski Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in bu hareketin en ünlü üyesi olduğunu söyleyebiliriz. 1960'lar Brezilyası'ndaki ABD destekli diktatörlük dönemi Bolsanaro ile birlikte sık sık gündeme geliyor.

Brezilya ordusuna geri dönecek olursak, ülkenin güncel Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun iktidara gelişinin ordu yetkilileri tarafından sevinçle karşıladığını da unutmamak gerekiyor. Öyle ki Brezilya solu tarafından 'faşist' olarak nitelendirilen Bolsonaro'nun iktidara geldiği seçim günü, kimi araçlardaki askerler kutlamalara eşlik etmişti. Ülkedeki sağın, ABD ve neoliberal politikaların 'güven kaynağı' Brezilya ordusunun seçim günündeki gövde gösterisini aşağıdaki videoyu izleyerek hatırlayabiliriz.

Ülkedeki neoliberal talanın son dönemdeki temsilcisi olan Bolsonaro yönetimi, Amazonlar'daki ağaç katliamlarıyla sık sık yerli halkla karşı karşıya geliyor. Büyük ormanlık alanların yakılması, özellikle bölgedeki yerli halkın göç etmek zorunda kalmasıyla farklı bir toplumsal sorun yaratıyor. Son olarak Naô Xohâ yerlilerinin yaşadığı bölgedeki ormanlık alanlar, benzin şişeleriyle gelen kişiler tarafından ateşe verildi.

HAİTİ: ÜLKE BAŞKANINA YOLSUZLUK HABERİNDEN KISA SÜRE SONRA GAZETECİ SUİKATA UĞRADI

Karayip ülkesi Haiti'de gazeteci Rospide Petion, ülkenin başkanı Jovenel Moise'ın yolsuzluk ilişkilerini haber yapmasının ardından kısa süre sonra suikast sonucu hayatını kaybetti. Radio Sans Fin çalışanı Petion'u arabasında vurarak öldürenler henüz bulunamazken, cenaze töreni ardından polisle kalabalık arasında çatışma çıktı. Barikatların arkasında polisle çalışan göstericiler Moise'ın istifasını istiyor.

Gösterileri ve Petion suikastını gündemine almayan kimi medya kuruluşlarıysa göstericilerin hedefi oluyor. Örnek vermek gerekirse Haitian Times'da yer alan habere göre, Radio Tele Ginen'in arabası göstericiler tarafından yakıldı.

FİLİPİNLER: İŞÇİLERİN İŞGAL ETTİĞİ FABRİKA'YA POLİS, BULDOZER KAPIYI SÖKTÜKTEN SONRA GİRDİ

Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler'de gıda fabrikası Nutrasia'da işçiler greve çıktı, fabrika kapıları zincirlenerek işgal edildi. Laguna bölgesindeki Cabuyao'daki fabrikada yüzlerce kişinin direnişi, buldozerin fabrika kapısını yıkmasıyla çatışmaya dönüştü. Polisin saldırısının ardından işçi önderleri de dahil olmak üzere 17 kişi gözaltına alındı. Buldozerin fabrika kapısını söküşü ve ardından çıkan çatışmanın görüntülerine aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

Filipinler'den Inquirer'de yer alan habere göre, Emek ittifakı Olalia-Kilusang Mayo Uno lideri Hermie Marasigan, grevin yaklaşık 400 işçi tarafından başlatıldığını belirtirken polisin yargı kararı olmadan işçilere saldırmasının hak ihlali olduğu görüşünde. Öte yandan şirket ve yerel polis kaynakları grevcilerin fabrika içinde 'gözaltı' yaptığını savunuyor. Polis yaşananları 'hırsızlık' olarak nitelendirirken, şirket tarafından yapılan açıklamada işçilerin asitli su attığı öne sürüldü.

Nutrasia geçtiğimiz yıl, ücretlerine zam isteyen işçilerle polisin oldukça şiddetli saldırısıyla gündeme gelmişti.

TUNUS: LGBTİ HAKLARI SAVUNUCUSU CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'da avukat ve LGBTİ hakları savunucusu Mounir Baatour, kasım ayında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıkladı. TeleSur'da yer alan habere göre Baatour'un bu adaylığı Tunus ve Arap dünyası için bir ilk.

Ülkenin ilk açık LGBTİ kimlikli cumhurbaşkanı adayı, 'Tunus'un farklı kimlikleri, kültürleri, inançları ve dilleri kapsayan demokratik bir programa ihtiyacı olduğu' görüşünde. Programında gücü yerel idarelere dağıtma olduğunu belirten Baatour 'Shams Derneği' isimli LGBTİ örgütünün başkanlığını yapıyor.