Üçüncü Dünya: 'Hak ettiğimiz dünyanın hayalini kurmaya devam ediyoruz'

Küba'da 90 ülkeden 1200 delegenin katıldığı Anti-Emperyalist Dayanışma Konferansı... Ekvador'da hükümetin ekonomi politikalarına karşı eylemlerde öldürülen dokuz sivil için yas ilanı... Hindistan Komünist Partisi'nin (Marksist) üyelerine düzenlenen suikastlara karşı protestoları... İşte 'üçüncü dünya'nın geçtiğimiz hafta gündeminde öne çıkan olaylar...

Abone ol

DUVAR - Latin Amerika'da neoliberal politikalara karşı eylemler son aylarda ciddi ses getirirken, Küba'da 'Demokrasi için ve Neoliberalizme karşı Anti-Emperyalist Dayanışma' başlığıyla bir konferans düzenlendi. Granma'da yer alan habere göre, başkent Havana'da düzenlenen etkinliğe 90 ülkeden 1200 delege katıldı.

Halklarla Dostluk Enstitüsü Başlanı Fernando Llort, ABD Başkanı Donald Trump döneminde daha da şiddetlenen ambargonun sıkça dile getirildiği konferansta, ülkesinin tüm bu zorluklara rağmen 60 yıldır hâlâ ayakta olduğunu söyledi. Llort, "Küba ile dayanışma içerisinde ilerici güçleri birleştirme amacıyla, hak ettiğimiz dünyanın hayalini kurmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, ülkesinin barış ve dayanışmayı savunanları daima hoş karşılayacağını belirtti ve Trump yönetiminin Latin Amerika'daki saldırgan tutumunu eleştirdi. Konferansta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da söz aldı ve Şili'de devam eden eylemlere desteğini açıkladı. Maduro, Şili halkının CIA destekli Pinochet diktatörlüğünden kalma anayasaya karşı ayağa kalktığını ekledi.

EKVADOR: YERLİLER ÜÇ GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Latin Amerika ülkesi Ekvador, geçtiğimiz ay hükümetin kemer sıkma ve neoliberal IMF politikalarına karşı sokağa çıkan kitlelerin sokak gösterilerine sahne olmuştu. Hükümetin geri adım attığı ve toplumsal örgütlerin temsilcileriyle masaya oturduğu olaylarda sivil kayıplar verilmişti. Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu (CONAIE) bu hafta üç günlük yas duyurusu yaptı.

CONAIE tarafından yapılan açıklamada 'devlet tarafından katledilen yoldaşlarımız' ifadeleri kullanılarak dokuz kişinin ismi sıralandı. CONAIE Başkanı Jaime Vargas imzalı açıklamada yasın tüm halkların ve yerlilerin yaşadıkları yerler ile ulusal toprakları kapsadığı belirtildi.

Öte yandan CONAIE temsilcileri Lenin Moreno hükümetiyle oturduğu masada son olarak kimi taleplerini dile getirdi. Vargas, 'kardeşlerinin kanlarıyla birlikte' daha önceki hükümet uygulamalarına benzer hiçbir önerinin (883 sayılı kararname) kendileri tarafından kabul edilmeyeceğini söyledi.

Moreno, bu kararnameyi geri çekmek zorunda kalmıştı.

CONAIE'nin talepler olarak vurguladıklarının arasında en zengin 270 finans grubunun verdiği vergilerin yükseltilmesi, KDV'nin yüzde 10'a düşürülmesi, petrol ve telekomünikasyon alanında hizmet tarifelerinin değiştirilmesi vardı. Hükümetin petrol zammı, ülkede sokak gösterilerinin kıvılcımını yakan hamlelerden biriydi.

HİNDİSTAN: KOMÜNİST PARTİLİLERE SUİKASTLAR PROTESTO EDİLDİ

Hindistan'ın Batı Bengal bölgesindeki Nakashipara'da, Hindistan Komünist Partisi (Marksist) üyesi Saifur Rahman, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. CPI (M) tarafından yapılan açıklamada saldırının 'TMC partililerince tutulmuş kiralık katillerle' gerçekleştirildiği eklendi. Geçtiğimiz ay bir başka CPI (M) üyesi, Babulal Biswas'ın öldürülmüştü.

Bu iki cinayetin arasındaysa Tripura'da eskiden bakanlık yapmış CPI (M) Merkez Komite üyesi Badal Chowdhury 'yolsuzluk' gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Parti tüm bunları polisin organize saldırısı olarak değerlendirdi ve çeşitli merkezlerde protesto gösterileri düzenledi.

Üçüncü Dünya: Latin Amerika'nın sağı 'solu' ve seçimler