Uçuş güvenliği riske girdi: TOKİ evleri yıkılıyor

Çanakkale'de yapılan TOKİ evlerinin üst katları yıkılıyor. Gerekçe ise binaların, uçakların uçuş güvenliğini riske atacak yükseklikte yapılması.

Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale merkez ilçesinde Esenler Mahallesi’nde bulunan, yapımına geçen yıl başlanan TOKİ tarafından evlerin üst katları, uçakların iniş kalkışına risk teşkil ettiği gerekçesiyle yıkılmaya başladı.

Çanakkale Belediyesi Meclis Üyesi Egemen Ergun

 

'BİNALAR RUHSATSIZ VE KAÇAK OLARAK YÜKSELDİ'

27 Ocak 2023 tarihinde inşaatına başlanan TOKİ evlerinin Mayıs 2023’te Çanakkale Belediyesi tarafından “kaçak inşaat” olarak mühürlendiği, mühürleme işlemine rağmen, çalışmalara devam edildiği, bunun üzerine Çanakkale Belediyesi tarafından dava açıldığı ve açılan davanın sonucunda Çanakkale 2. İdare Mahkemesi'nin Çanakkale Belediyesi lehine karar verdiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili konuştuğumuz Çanakkale Belediyesi Meclis Üyesi Egemen Ergun Çanakkale’deki TOKİ binalarının ruhsatsız ve kaçak olarak yükseldiğini ifade etti.

Ergun, “Belediyemiz yetkili personeli mevzubahis arazide yapılan kaçak inşaatları 9 Mayıs 2023 tarihinde mühürlemiştir. 1 Ağustos 2023 tarihinde yine yetkili personelimiz, mühre rağmen çalışmaların devam ettiğini tespit etmiş ve konu mahkemeye taşınmıştır. TOKİ evlerinde ilk yapılması gereken işlemler sonraya bırakılmış ve binalar kaçak ve izinsiz şekilde yükselmiştir” dedi.

Ergun, TOKİ evleri projesinin Çanakkale Belediyesi’ne 20 Ekim 2023 tarihinde iletildiğini, söz konusu projelerin 52.50 metre olması gereken 'hava mania kriterleri'ne (uçukların uçuş süreçlerini tehlikeye atacak yapılara dair yükseklik kriterleri) tamamen aykırı olduğunu söyledi. Ergun, “Projeler incelendiğinde bazı blokların imar yönetmeliğinde belirtilen çekme mesafesi hükümlerine uygun olmadığı da görülecektir. Yapılan işlem hukuksuzdur ve kaçak yapılaşma ile ilgili belediyemiz üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Açılan yürütmeyi durdurma istemli davalar, bölge idare mahkemelerince de lehimize sonuçlanmıştır. En son 30 Mayıs 2024 tarihinde Çanakkale 2. İdare Mahkemesince verilen karar doğrultusunda belediyemizin haklılığı bir kez daha kanun önünde ortaya çıkmıştır” diye konuştu. 

Binaların üst katlarının yıkımına başlandı.

 

'YIKIMDA DİĞER KATLAR HASAR ALDI MI?'

TOKİ evlerindeki uygulamanın üstü kapatılamayacak kadar önemli olduğunu söyleyen Ergun, bu uygulama sonrası kamuoyunun merak ettiği konular olduğunu, bunlara da açıklık getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yıkımın alt katlara zarar verdiğinin açık olduğunu söyleyen Ergun, “Statik projelerinin ilgili mevzuata uygunluğunu bilmiyoruz. Zemin etütleri hangi kriterlere göre yapıldı, bilmiyoruz. Buraya kadar devam etmiş kaçak inşaata belediyenin ruhsat vermesi ne kadar doğru olacak? Belediye atacağı imzanın sorumluluğunu nasıl alacak? Hepsi kural tanımamanın getirdiği çözümsüzlüklerle dolu. Katları yıkılan, en üst katına kepçe çıkaran bir kurumun yaptığı binalara vatandaşımız nasıl güvenip oturacak?” diye sordu.