UEFA'dan gökkuşağı logolu açıklama: Stadın aydınlatılması talebi politik

UEFA, Allianz Arena'nın gökkuşağı renkleriyle aydınlatılması talebini reddetmesiyle ilgili açıklama yaparak aydınlatma talebinin politik olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), bu akşam Münih'te oynanacak Almanya-Macaristan maçında stadın gökkuşağı renkleriyle aydınlatılmasına izin vermemesi üzerine gelen eleştirilerle ilgili bir açıklama yaptı.

Logosuna gökkuşağı renklerini ekleyen UEFA açıklamasında, izin vermeme kararlarının politik olduğu eleştirilerini kabul etmediklerini belirterek tam tersine, stadın gökkuşağı renkleri ile aydınlatılması talebinin, maçın Macaristan ile oynanacak olması nedeniyle politik bir talep olduğunu belirtti. 

Açıklamada, "UEFA için gökkuşağı siyasi bir sembol değil, daha çeşitli ve kapsayıcı bir topluma olan sıkı bağlılığımızın bir işaretidir" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU? 

Macaristan Parlamentosu'nda geçtiğimiz hafta, okullarda eşcinsellik ve cinsiyet değişikliğini teşvik ettiği düşünülen içeriklerin yasaklanması için sunulan yasa tasarısını onaylanmıştı. LGBTİ+ karşıtı tasarının parlamentoya sunulmasıyla beraber insan hakları kuruluşları ve muhalefet partileri, otoriter eğilimli Başbakan Victor Orban ve partisi Fidesz'i eleştirmiş, LGBTİ+ bireylerin haklarının ihlal edildiği belirtilmişti.

Münih'teki Allianz Arena'da oynanacak maç öncesi Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter, Macaristan'daki LGBTİ+ toplumu ile dayanışma amaçlı stadın gökkuşağı renkleriyle aydınlatılmasını teklif etmiş, ancak teklif UEFA tarafından reddedilmişti. 

UEFA'nın kararı, insan hakları savunucuları ve spor dünyasından birçok kişi tarafından eleştirilmişti. Barcelona'nın Fransız forveti Antoine Griezmann, kararın ardından sosyal medya hesaplarından Allianz Arena'nın gökkuşağı renkleriyle aydınlatılmış bir fotoğrafını paylaşmıştı.

Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder kararı "utanç verici" olarak yorumlarken, "Bu özgürlük ve tolerans için verilen güzel bir mesaj olabilirdi" sözleriyle eleştirmişti. 

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ise UEFA'nın kararını destekleyerek “UEFA, Macaristan'a karşı politik provokasyon ihtimal vermedi. Neyse ki UEFA'nın hâlâ sağduyu sahibi liderleri var” demişti. (HABER MERKEZİ)