Uganda'da 'yolsuzluk' protestoları: 104 eylemci gözaltına alındı

Uganda polisi, seçilmiş siyasetçilere yönelik 'yolsuzluk' iddiaları üzerine protesto gösterisi düzenleyen 104 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerin 100'üne suçlama yöneltildiğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Doğu Afrika ülkesi Uganda'da halk yolsuzluk karşıtı protesto gösterileri düzenledi. Polis, eylemlere ilişkin açıklamasında, protestolarda 104 kişiyi gözaltına aldıklarını ve bu kişilerin neredeyse hepsine kamu düzeniyle ilgili suçlamalar yöneltildiğini bildirdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Uganda hükümetinin eylemcilere karşı tutumundan 'endişe' duyduğunu belirten ABD de gözaltına alınan onlarca eylemcinin 'barışçıl bir şekilde protesto' ettiğini kaydetti. Uganda'daki ABD Büyükelçiliği'nin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından 26 Temmuz Cuma günü yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin hükümetinden gözaltındaki bazı eylemcilerin darp edildiği yönündeki iddiaları soruşturması talep edildi.

GÖZALTINA ALINAN 104 KİŞİDEN 100'ÜNE SUÇLAMA YÖNELTİLDİ

Uganda'da çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu protestocular, salı ve perşembe günleri, seçilmiş liderlere yönelik yolsuzluk iddiaları karşısında eylem düzenlemişti. Uganda yönetimi, başkent Kampala'daki eylemcilere karşı polis ve askerleri görevlendirdi. Güvenlik güçleri, ellerinde dövizler olan ve sloganlar atan onlarca kişiyi gözaltına aldı. 

Uganda polisi, gözaltına alınan eylemcilerden 100'üne suçlama yöneltildiğini açıkladı. Bu, polisin gözaltına alınan eylemci sayısı ile ilgili yaptığı ilk açıklama oldu. Uluslararası Af Örgütü, perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin protestoculara karşı kullandığı 'sert taktikleri' eleştirerek, "Ugandalı yetkililer, sadece barışçıl toplanma haklarını kullandıkları için gözaltına alınan herkesi derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakmalı" demişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)