Ugandalı model 1,5 aydır geri gönderme merkezinde: İntihar edebilir
Ugandalı model Wahab Kenyatta, 1,5 aydır Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor. Yaşadıklarından dolayı bebeklerini kaybettiklerini belirten Kenyatta’nın kız arkadaşı, “Sesimiz duyulsun” dedi.
ANKARA - Eskişehir’de yaşayan Ugandalı model ve İngilizce öğretmeni Wahab Kenyatta, polis GBT’si sırasında gözaltına alındı. “İkamet izniyle ilgili sorun” gerekçe gösterilen Kenyatta kasım ayı başında Ankara’daki Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne getirildi.
Psikolojik hastalık, ‘bipolar karma epizod’ raporu olan Kenyatta’nın ‘kaçma ve kaybolma’ riski gerekçe gösterilerek geri gönderme merkezinden çıkışına izin verilmiyor. Uganda cumhurbaşkanının danışmanlarından Hajati Anuna’nın torunu olan Kenyetta, ‘Yurt dışına çıkış yasağı’ bulunduğu gerekçesiyle deport da edilemiyor.
‘STRESTEN BEBEĞİMİZİ KAYBETTİM, İYİCE KÖTÜ OLDU’
Kenyetta için Uganda Büyükelçiliği’nden, “Türkiye’de bulunduğu tarihte hiçbir adli suça karışmadığına” dair aldıkları belgeyi deport davasına sunduklarını, kaçma şüphesinin olmadığını sözleşmelerle ortaya koyduklarını belirten kız arkadaşı M.Z.D., “Bir keresinde pasaportu kaybolmuştu. Hemen yenilenmesi için karakola başvuruda bulunduk. Bizim kaçma ve kaybolma ihtimalimiz olsa kendi elimizle neden gidip kayıp müracaatı yapalım? Pasaportu da yeni yenilendi, o da elimizde” dedi.
Yaşadıkları durum nedeniyle düşük yaptığını ve bebeklerini kaybettiklerini, Kenyetta’nın geri gönderme merkezinde psikolojik olarak kötü durumda olduğunu belirten kız arkadaşı M.Z.D. sözlerini şöyle sürdürdü:
“Telefonda günde 3’er dakika, 2’şer kez görüşebiliyoruz. Koşulları çok kötü. Oradaki görevliler çok kötü davranıyorlar. Bütün doktorlar orada ve rahatsızlığın bilincindeler. İlaç veriyorlar ama raporlamıyorlar. Her telefonla konuştuğumuzda intihar edeceğinden bahsediyor. Her konuştuğumuzda sakinleştirmeye, teselli etmeye çalışıyorum. ‘Çıkacaksın, sakin ol’ diyorum. Benim lafıma itimat ediyor ama her gün bunu yaşıyoruz. Psikologlar da yardım etmeye çalışıyor ama çok kötü. Ben dün bebeğimizi kaybettim. Stresten düşük yaptım. Onun bilgisini de verince iyice kötü oldu. Olduğu yere yıkılıp ağlamaya başlamış.”
‘SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUM’
Türkiye içinde yaşayan yabancıların yasal düzenlemelere uymaması veya kanuni yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine verilen sınır dışı kararı anlamına gelen deport kararına karşı açılan davanın yaklaşık iki yıl süreceğini, erkek arkadaşı Kenyatta’nın bu süre boyunca geri gönderme merkezi yerine evde kalması gerektiğini belirten M.Z.D. şunları kaydetti:
“Bu yaklaşık iki yıl sürecek bir dava. Dava süresince Türkiye’de legal olarak durabiliyor zaten. Geri gönderme merkezi yerine evinde bu sürecin yaşaması gerekiyor. Sesimizin duyulmasını istiyorum. Şu an depresif epizodunu yaşıyor ve her telefon görüşmemizde intiharla alakalı düşüncelerini dinliyorum ve hakikaten mahvolmuş vaziyetteyim. Ama sağlık durumuna rağmen hala geri gönderme merkezinde.”