Uğur Erdener, Murat Yetkin'e anlattı: Olimpiyatlar neden iptal edilmiyor?
Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Uğur Erdener'in Tokyo Olimpiyatları'nın ertelenmemesi kararına ilişkin sorularına verdiği yanıtları yazdı. Yetkin, Erdener’in “hemen karar verilmesine gerek duyulmadığı” vurgusunun, gelişmelere göre yeni bir karar alınabileceğine açık kapı bıraktığını belirtti.
DUVAR - Korona virüsü nedeniyle dünya genelinde spor organizasyonları iptal edilirken 24 Temmuz - 9 Ağustos 2020 tarihleri arasında planlanan Tokyo Olimpiyatları iptal edilmedi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkan Yardımcısı Uğur Erdener, bu kararın nedenini gazeteci Murat Yetkin'e anlattı.
Yetkin, Erdener'in yanıtlarını, web sitesi yetkinreport.com'da yazdı. 'Tokyo Olimpiyatları koronaya rağmen iptal edilmiyor' başlıklı yazıda Yetkin, "Dünyanın dört yılda bir yapılan en büyük organizasyonu kabul edilen ve dünyanın dört köşesinden binlerce sporcuyu bir araya getiren Olimpiyat oyunları, dev bir ekonomi anlamına da geliyor. Yayıncı kuruluşlar ve sponsorların iptalden yana olmadıkları biliniyor. Ancak Erdener’in “hemen karar verilmesine gerek duyulmadığı” vurgusu, gelişmelere göre sağlık nedenleriyle yeni bir karar alınabileceğine de kapıyı aralık bırakıyor" dedi. Yetkin'in yazısının bir bölümü şöyle:
Erdener’in YetkinReport’un sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
1- Olimpiyat hazırlıkları son aşamadayken Çin’de koronavirüs hastalığı çıktı ve dünyaya yayıldı. 2020 yaz oyunlarının Çin’e komşu Japonya’da yapılmasının bu salgın nedeniyle iptal edilmesi, ya da ertelenmesi söz konusu mu?
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından 17 Mart tarihinde yayınlanan bildiriden de anlaşılacağı gibi, şu aşamada Tokyo Olimpiyat Oyunları konusunda hemen bir erteleme kararı verilmesine gerek duyulmuyor. IOC tarafından Şubat ayı başında kurulan bir “Task Force – Görev Gücü” konuyu 7/24 izliyor ve bu kurulda WHO’dan bir temsilci yanında, Japonya sağlık otoritesinden, Tokyo Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesinden, Tokyo yerel yönetiminden temsilciler bulunmakta. Geçtiğimiz günlerde hem Japonya Başbakanı Sayın Shinzo Abe, hem de Tokyo Valisi Sayın Yuriko Keiko beyanatlarında, Olimpiyat Oyunları için her türlü tedbirin alındığını ve zamanında başarı ile yapılacağını ifade ettiler. Yine, Sayın Abe konuyu G7 liderleri ile de tele-konferansta paylaştı ve desteklerini aldı bu konuda. Ayrıca, bilindiği gibi, şu anda COVID-19 salgınının önlenmesi konusunda en başarılı örneklerden ikisini Japonya ve virüsün kaynağı olan Çin Halk Cumhuriyeti oluşturmakta.
2- Dünya Sağlık Örgütü en dar kapsamlı toplantıları dahi salgının yayılması bakımından sakıncalı buluyor? Bu durumda dünyanın her köşesinden on binlerce insanı bir araya gelmesi riski artırdığı değerlendirmesi yapılıyor mu?
İlk soruya yanıtımda da belirttiğim gibi, süreç WHO ile çok yakın bir işbirliği içinde yürütülüyor ve halen, 24 Temmuz’da başlayacak Olimpiyat Oyunları için dört ayı aşkın bir zamana sahibiz. IOC açısından en önemli konu öncelikle atletler olmak üzere, Oyunlara katılanların tümünün sağlığının korunması, bu konuda hiçbir tereddüt yok ve IOC Tıp ve Bilim Komisyonu ve Departmanı bu sürecin en sağlıklı biçimde götürülmesi konusunda ciddi hassasiyete sahip.