Uğur Mumcu’nun aracına bomba koyan kişi hakkında 'kaçak' kararı

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Uğur Mumcu’nun aracına bomba koyduğu belirlenen Oğuz Demir için kaçak kararı verdi. Kararla birlikte davanın kapanması engellenecek.

Abone ol

DUVAR - Gazeteci Uğur Mumcu’nun katledildiği suikastta araca bombayı yerleştirdiği tespit edilen Oğuz Demir hakkında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "kaçak" kararı verdi.

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi, kasım ayında Mumcu suikastı başta olmak üzere Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok suikastı dosyalarının da yer aldığı Umut davasında, kararını vermiş; sanıklara indirimli cezalar uygulamıştı. Suikastların kilit ismi olan sanık Oğuz Demir’in dosyası ise 2005 yılında, ana davadan ayrılmıştı. Firari sanık Oğuz Demir hakkındaki yargılama geçen hafta Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Evrensel'den Sibel Hürtaş'ın haberine göre bugüne kadar “firari” sanık olarak aranan Oğuz Demir hakkındaki davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen duruşmada Demir hakkında “kaçak” kararı verdi. Mahkemenin bu kararı alması da beraberinde “kaçak sanık” hakkında kovuşturma yapılabilmesinin önünü açmış oldu.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Mumcu ailesinin avukatlarının talebi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT’e müzekkere yazılarak, sanık Oğuz Demir ile ilgili yeni bir bilgi olup olmadığının sorulmasına da karar verdi.

'EMNİYETİN, SANIĞIN BULUNMASI İÇİN GEREKLİ ÖNEMİN VERİLMEDİĞİ ANLAŞILIYOR'

Ailenin avukatlarından İlhan Cihaner, bu taleple ilgili olarak, “Oğuz Demir’in aradan geçen bu kadar uzun sürede bulunamamasını eleştiriyoruz. Mumcu suikastı, Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli olaylarından biriydi. O gün devlet erkanı bu suikast için ‘Namus borcudur’ dedi ama 30 yıldır sanık yakalanamadı. Bugün emniyetin kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda, sanığın bulunması için gerekli önemin verilmediği anlaşılıyor” diye konuştu.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, son duruşmada, yine avukatların talepleri üzerine, TBMM’nin Uğur Mumcu hakkındaki araştırma komisyonunun raporunun da mahkemeye getirilmesini istedi. Avukat İlhan Cihaner, komisyon raporunda, Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in Mumcu suikastı ile ilgili İran Cumhurbaşkanından yardım istediği, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’in de İran’a dosya sunarak, ortak komisyon kurulmasına ilişkin girişimlerine dair bilgilerin yer aldığına dikkat çekti. Cihaner, mahkemeden bu nedenle komisyon raporunu istediklerini söyledi. Komisyon raporunda, Mumcu hakkında çarpıcı ifadeler de yer alıyordu. Cihaner, “Ana davada bazı kararlar verildi ama bu suikastların arkasındaki dinamik ortaya çıkarılamadı. Oğuz Demir’in yakalanmamasının nedeni de bu” dedi.

Davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, aldığı karar uyarınca bundan böyle Oğuz Demir hakkında “kaçak” usulü uygulayacak, yani kovuşturma devam edecek. Demir’e ulaşılamaması, davanın kapanmasını engelleyecek. Oğuz Demir hakkında çıkarılan yakalama emrinin beklenmesine karar veren mahkeme, emniyet, MİT ve jandarmadan Oğuz Demir ile ilgili gelecek olan yeni belgelere göre hareket edecek.

'SAHTE KİMLİKLE TÜRKİYE’YE GİRİŞ ÇIKIŞ YAPTI' İHBARI

Demir, 14 Mayıs 2000’de Sincan’da kullandığı otomobil ile polisten kaçtı. Önce İran’a ardından da Hollanda’ya gittiği iddia edildi. Dava dosyasında yer alan ihbara göre ise 2021 yılında sahte kimlikle Türkiye’ye giriş çıkış yaptı. Demir’in akıbeti konusunda yeni adresinin Avustralya olduğu dava dosyasında yer alıyor.

Demir, İçişleri Bakanlığı’nın kırmızı listesinde “Tevhid Selam Kudüs Ordusu Terör Örgütü” üyesi olarak yer alıyor. 1971 doğumlu yüksek mühendis Demir’in, bomba yapımında uzman olduğu belirtiliyor. Adı sadece Uğur Mumcu suikastında değil, Ahmet Taner Kışlalı ve Muammer Aksoy cinayetinde de geçiyor.