Uğur Tekstil işçileri: Bu suça ortak olmayın

Urfa’da Uğur Tekstil tarafından Kod-18 ile işten atılan 300 işçi, düzenledikleri basın açıklamasıyla “21. yüzyılda patronlar işçilere köleliği dayatıyor” dedi.

Abone ol

URFA - DİSK Tekstil’in bir süre önce yetki aldığı ve 300 işçinin çalıştığı Uğur Tekstil’in işten atılan ve günlerdir eylem yapan işçileri, bugün bir basın açıklaması düzenledi.

CHP ve HDP gibi siyasi parti temsilcileri ile bazı STK’lerin de destek verdiği basın açıklaması, Rabia Meydanı’nda yapıldı. İşçiler adına açıklama yapan DİSK/Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, kentin siyasi temsilcileri ile bürokratik yetkililerine sessiz kalarak bu suça ortak olmamaları çağrısında bulundu.

‘SUÇU İŞLEYENLER OSB’DEKİ PATRONLARDIR’

İşçilerin hileli bir şekilde ve sahtekârlıkla işten atıldığını belirten Mehmet Türkmen, “Bilimden, uzaydan, uzay şehri olmaktan bahsediyorlar ama 21. yüzyılda Organize Sanayi Bölgesi’nde patronlar işçilere köleliği dayatıyor. Böyle mi bilim merkezi olacaksınız? O yüzden buradan, bu kentin yöneticilerine, milletvekillerine, belediye başkanlarına ve valisine sesleniyoruz: Bu suça ortak olmayın. Urfalı işçilerin haklı mücadelesine, patronlarla ortak olarak engel olmayın. Eğer bir suç, bir suçlu arıyorsanız, suçu işleyenler OSB’deki patronlardır, Uğur Tekstil patronudur. Sırf işçiler sendikalı olmasın diye, 300 işçiyi, üstelik hileli bir şekilde, sahtekârlık yaparak kapı önüne koyan Uğur Tekstil patronudur” ifadelerini kullandı.

‘300 İŞÇİNİN HAKKI YASADIŞI BİR ŞEKİLDE GASP EDİLİYOR’

Uğur Tekstil’in sendikadan kurtulmak için fabrikaya kapandı görüntüsü verdiğine işaret eden Türkmen “İflas, kapatma, devretme gibi bir kaydı yok. Bu kapatma tamamen sendikadan kurtulma mücadelesidir. Buradan, bu konuyu denetlemekle yetkili kurumlara sesleniyoruz. Bu fabrika yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti yasalarını çiğniyor. 300 tane işçinin hakkını gasp ediyor ve bunu yasadışı bir şekilde yapıyor. Bir kere işçilerin işten atıldığı Kod-18, mevsimlik işler, belirli süreli işlerde uygulanan bir madde. Bu işçi arkadaşlarımız mevsimlik işçi değil. Bu fabrikada sürekli ve sözleşmeyle çalışan işçiler. Bir kere bu madde yasadışı. Bu yüzden biz, dilekçe verip itiraz ettik” diye konuştu.

‘BU OYUN SENDİKAYI TAMAMEN TASFİYE ETMEK İÇİN’

İŞKUR ve SGK gibi yetkili kurumlara da fabrikayı denetleme ve var olan usulsüzlükleri tespit etme çağrısında bulunan Türkmen şunları söyledi: “Çünkü bu fabrikayı bir ay veya bir süre kapatılmış gibi gösterip, bütün işçilerin işle ilişkisini kesip, sendikadan kurtuldukları anda, tekrar açmayı düşünüyorlar. Yani bu oyun sendikayı tamamen tasfiye etmek için. Biz bunu kabul etmeyiz. Buradan ilan ediyoruz. Bütün işçi arkadaşlarımızla beraber aylarca da sürse, yıllarca da sürse, bu fabrika açılıp, bu oyun boşa çıkana kadar, bütün işçi arkadaşlarımız işe dönüp sendikalı bir şekilde dönene kadar bu direnişimiz, bu mücadelemiz asla bitmeyecek.” (DUVAR)