Uğur Tekstil işçileri işbaşı yaptı: Önümüzdeki görev, işçilerin talepleri doğrultusunda sözleşme

Urfa'da tüm işçileri Kod-18 ile işten atılarak patron tarafından kapatılan Uğur Tekstil bir ay sonra yeniden açıldı.

Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş

GAZİANTEP - Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve tüm işçileri Kod-18 ile işten atılarak patron tarafından kapatılan Uğur Tekstil yeniden açıldı. İşçilerin kararlı ve örgütlü mücadelesi sayesinde fabrikanın yeniden açıldığını vurgulayan DİSK/Tekstil Sendikası Gaziantep Şube Temsilcisi Mehmet Türkmen, "İşçilerin sendikalaşmasına neden olan koşullar düzeltilmeli. Önümüzdeki görev, işçilerin talepleri doğrultusunda sözleşme yapmak" dedi.

Uğur Tekstil işçileri çalışma koşullarının düzelmesi için DİSK/Tekstil’e sendikasında örgütlendi. Sendikanın yetki almasına rağmen tanımayan patron bunun üzerine fabrikayı kapattı. Fabrikanın kapanmasının ardından işçiler fabrikanın tekrar açılması ve sendikanın tanınması amacıyla direniş başlattı. İşçilerinin eylemlerinin ardından patron, sendika ile görüşme talebini kabul etti. Yaklaşık bir ay sonra fabrika yeniden açılarak tüm işçiler işe alındı.  

Sendikalarının 2 ay önce yetkiyi aldığını ve bu süreçte çeşitli baskılarla karşılaşıldığını aktaran DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, patronun sendikayı tanımama tutumu olduğunu ve 1 ay önce fabrikanın kapatıldığını ve işçilerin Kod-18 ile işten çıkarıldığını hatırlattı. Fabrikanın önündeki direnişin 3. gününde patronun sendika ile görüşmek istediğini ve patron ile sendika merkezinin arasında görüşmelere başlanıldığını söyleyen Türkmen, işçilerin bugün itibariyle işe girişlerinin yapıldığını aktardı.

‘ULUSLARARASI ÖRGÜTLENMENİN VE DAYANIŞMANIN ÖNEMİNİ GÖRDÜK’

Bu durumun işçiler açısından çok önemli bir kazanım olduğunu dile getiren Türkmen, sendikalaşmanın engellenmesi için fabrikanın kapatılmasının ardından direniş sonucu fabrikanın açılmasının ve işçilerin alınmasının çok önemli olduğunu söyledi. İşçilerin kararlı ve örgütlü mücadelesinin çok önemli bir etkisinin olduğunu belirten Türkmen, “Mücadele boyunca destek olan güçlerin de çok önemli etkisi oldu. IndustriALL’ın (Küresel Sanayi İşçileri Sendikası) Temsilcisi Kuvvet Lordoğlu’nun bu mücadele sürecindeki çabası çok önemliydi. Özellikle fabrikanın üretim yaptığı Zara’nın sürece dahil olmasının sağlanmasında IndustriALL’ın ve Kuvvet Hoca’nın çabası etkili oldu. İşçilerin mücadelesinde uluslararası dayanışmanın ve uluslararası sendikal örgütlenmelerin ne kadar önemli olduğunu Uğur Tekstil direnişi özelinde görmüş olduk” dedi.

‘EN ÖNEMLİ TALEPLERİMİZ İTİRAZIN ÇEKİLMESİ VE TİS SÜRECİNİN BAŞLAMASI’

Önlerinde bir sözleşme süreci olduğunu ve patronun henüz sendikaya yönelik yetki itirazının çekmediğini vurgulayan Türkmen, en önemli taleplerinin itirazın geri çekilmesi ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlaması olduğunu söyledi. Patronun itirazı toplu iş sözleşmesi konusunda anlaşma koşuluyla çekeceğini söylediğini ve bunun doğru olmadığını dile getiren Türkmen, şunları söyledi: “Bu bir kere sendikanın ve işçilerin pazarlık gücünü ortadan kaldırmak oluyor. Bunu kabul etmiyoruz. Ayrıca toplu iş sözleşmesi işçilerin talepleri doğrultusunda olmalı. İşçilerin sendikalaşmasına neden olan koşullar düzeltilmeli. Böyle bir taslak hazırlanmalı ve önümüzdeki görev bu. İşçilerle toplantı yaparak talepler doğrultusunda taslak hazırlayacağız ve görüşmeleri başlatacağız. Bugüne kadar sorunları nasıl işçilerin birliği ile aştıysak bundan sonraki süreçte de bunu başaracağız.”